468x60

.

Review: Diary of a Wimpy Kid 2 and Kungfu Panda 2

Tuesday, May 31, 2011



Diary of a Wimpy Kid 2 (4/5 stars)

semalam layan Wimpy Kid 2. dah lama nak layan tak terlayan last-last semalam baru dapat tonton. kenapa nak tengok cerita ni? sebab Wimpy Kid 1 dulu aku dah tengok, haruslah tengok yang no 2 pulak kan? boleh terima tak alasan ni? T________T apa pun, permulaan cerita agak membosankan tapi pertengahan cerita (bak kata orang klimaks kan?) baru lah seronok ditonton. Filem ni mengisahkan Greg Heffley yang dah masuk grade baru mengharapkan perubahan dalam hidup dia. tapi, tetap sama jugak always kena buli lebih-lebih lagi dengan abang dia yang hensem gila babi tapi muka stim, Rodrick Heffley dan lebih teruk, adik dia umur tiga tahun pun selalu buli dia.abang dia ni memang otai gila selalu buli Greg tapi mak mereka yang sentiasa berfikiran positif tentang pendidikan untuk anak-anak cuba untuk rapatkan jurang antara mereka. macam-macam cara lah dilakukan tapi yang paling best masa dia dengan abang dia kena tinggal kat rumah berdua. Rodrick buat party, Greg kena kurung di basement tapi last-last mereka party bersama jugak. memang cool gila party tu! but mereka terlelap sampai lah parent call beritahu nak balik dalam masa satu jam, masa tu rumah sumpah huru-hara tahap gaban. so, mereka bekerjasama kemas rumah lah macam-macam tapi last kantoi jugak. diorang kena denda, Rodrick kecewa tak dapat masuk competition talent apa entah tu. but lastly Greg bekorban untuk abangnya. apa pengorbanan Greg? sila tonton filem ini. 



"Bir Halal" dari Arab itu Haram?

Friday, May 27, 2011



sekadar gambar hiasan

JOHOR BAHRU: Mengejutkan apabila ujian makmal yang dijalankan terhadap minuman yang popular sebagai `bir halal’ di kalangan pengguna Islam dikesan mengandungi alkohol pada kadar melebihi jumlah dibenarkan syariat.

Penemuan kandungan alkohol sebanyak 0.5 peratus itu terbongkar selepas pengguna yang meragui minuman itu membuat aduan kepada Jabatan Agama Johor (JAJ) dengan membawa sendiri ‘bir halal’ itu untuk dianalisis, seterusnya mendapatkan kepastian.




Review: Karak




Review lagi! kali ni review filem Karak - Laluan Puaka! eh kenapa rajin sangat review sekarang ni? ok, saya sedang bosan ni. semalam saya mengikut Pisyek Kumar dan Adired Adib ke Ipoh untuk buat kerja gila-gila. Cadangnya memang nak menonton Karak, tapi tak beli tiket pun awal-awal so gamble je. kalau sempat tonton Kungfu Panda 2 semalam mesti saya boleh review dua filem kan hari ni? tapi saya malas sebab tiket TGV Ipoh super duper mahal. nilai 1 keping tiket disini boleh beli 2 keping tiket di Kuantan.




Belia Pemangkin Transformasi Negara

Thursday, May 26, 2011


Belia itu siapa?

Apa definisi bagi belia? belia dan remaja itu sinonim kah istilahnya? Biasanya, remaja adalah mereka yang berada dalam lingkungan umur belasan tahun. Secara amnya, golongan remaja berumur antara 11 hingga 19 tahun. Terdapat beberapa istilah yang sering dikaitkan dengan remaja. Antaranya ialah awal belia, anak muda dan orang muda. Menurut Kementerian Belia dan Sukan, Malaysia dalam kertas kerja “Cadangan Dasar Pembangunan Belia Negara” (1995), belia ialah orang yang berumur antara 15 hingga 40 tahun tetapi menurut Kementerian Belia dan Sukan dalam “Draf Kajian Semula Dasar Belia Negara” mentakrifkan belia sebagai “mereka yang berumur antara 15 hingga 25 tahun.” Alasannya, ia selaras dengan takrif yang diberikan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan diguna pakai oleh banyak negara.




#1 Wordless Wednesday - Say NO to LYNAS!

Wednesday, May 25, 2011










HDC Halal Apps are now available on NOKIA

Tuesday, May 24, 2011



With finger-tip playful ease, HDC Halal Apps offer the world’s most comprehensive guide for information on Halal. It brings you the first FPS locator for government certified Halal premises, a Halal directory, and news and knowledge on Halal. In short, you get it all from the world’s premier Halal Referral Centre in Malaysia through HDC. 


Today, for the benefit of both Muslims and non-Muslims, HDC is developing and realising the potential of Halal as a global market force that would bring economic and wholesome benefits and services. The Global Reach Out Campaign promotes the lifestyle of Halalan Thoyibban with HDC’s products and services. 

HDC first introduced Halal Apps for the iPhone in 2010. And with much success. Now! You can download HDC Halal Apps on your Nokia phone and enjoy!




Fizz Fairuz and Liyana Jasmay bercinta?

Monday, May 23, 2011





Tweet from Fizz Fairuz





Tweet from Liyana Jasmay





Review: Water For Elephant, Kongsi, Pirates of Caribbean: On Stranger Tides, Fast Five, Nur Kasih The Movie

Saturday, May 21, 2011





Maaf, aku rasa ini adalah tajuk entry terpanjang pernah aku buat. dan pastinya, entry ini juga akan panjang berjela. semua orang mintak review. hah! aku hanya pencinta panggung yang tegar bukan pengulas atau pengkritik filem yang hebat. tapi takpe, aku cuba review semua movie yang aku tonton sepanjang cuti semester aku selama seminggu sempena cuti yang akan berakhir esok hari. Lima filem yang aku tonton adalah: Water For Elephant, Kongsi, Pirates of Caribbean: On Stranger Tides, Fast Five, Nur Kasih The Movie. 





ape itu LYNAS?

Friday, May 20, 2011




Lynas: Apa yang perlu anda tahu (oleh pemudatua.blogspot.com)

Sebagai seorang ayah kepada 3 orang anak yang masih kecil, menjadi tanggungjawab saya untuk melindungi mereka walaupun terpaksa berkorban nyawa. Saya rela mati untuk tujuan itu. Sebagai seorang Hamba dan Khalifah di bumi Allah ini, saya merayu belas ihsan dan redha dari Allah sebelum saya pergi menemuinya. Selagi Nafasku di Kandung Badan, selagi itu Jihad Pena ini akan saya teruskan.

Setiap wanita yang bergelar ibu, dengan derita 9 bulan memikul beban di badan dan bercengkang mata setiap malam pasti tidak akan rela dengan apa pun ancaman lebih-lebih lagi ancaman sisa radioaktif yang terbukti banyak berlaku di setiap negara yang melombong ‘nadir bumi’ atau ‘rare earth’ khususnya di China. Kanser, Leukemia, Kecatatan malah kematian khususnya dari kalangan kanak-kanak cukup ketara dan tidak dapat dijankau oleh setiap akal manusia yang waras untuk membiarkan tamak haloba menguasai jiwa dan seterusnya menodai sifat kasih sayang itu, lebih-lebih lagi kepada zuriat keturunan empunya diri.

Ringkasan isu Lynas di bawah diolah untuk memberi kefahaman menyeluruh dan terperinci dari sumber-sumber yang sahih kepada setiap insan manusia yang sayangkan nyawa dan persekitaran sebelum bumi yang kita pinjam ini dipulangkan kembali kepada generasi yang akan datang.




Creative Galaxy Shoppe

Wednesday, May 18, 2011



Creative Galaxy Shoppe adalah salah satu blogshop yang menjual Felt Craft. apa itu Felt? ala hobi budak-budak perempuan zaman sekarang ni kan buat Felt keychain? yang dari kain lepastu jahit sendiri tu? aku ni pemalas nak jahit so selalunya beli je la. 

Creative Galaxy Shoppe ni classmate aku, Alwani Diyana punya blogshop. hari tu dia promote Felt Craft yang dia jahit untuk persuasive presentation, sampai lecturer pun beli tau! ok, kalau korang tengok pun memang rambang mata. semua comel je. tak percaya? tengok ni...





Selamat Hari Pendidik

Monday, May 16, 2011



setiap tahun aku menaip entry hari guru. tidak lengkap rasanya tahun 2011 tanpa entry sebegini. lagipun, nanti pembaca semua bosan pula kalau setiap kali update hanya advertorial yang keluar. takpe, akan ku luangkan masa untuk para pendidik hari ini.

kenapa "selamat hari pendidik" dan bukannya selamat hari guru? sedikit kelainan kerana ada lah tutor aku yang comel ni bila aku wish tadi, dia ngomel: "mana ada hari tutor, hari ni hari cikgu".. cisdel, tak terharu langsung aku wish. hahaha~



HiShop.my - All the brands, One invitation

Saturday, May 14, 2011





WHAT IS HiShop? 


Black purple website theme, how lovely it is right? HiShop is Malaysia's premier members-only online shopping club. Members are granted exclusive access to their online private sales of branded goods ranging from ready-to-wear garments, handbags, accessories and home furnishing at up to 80% discount. HiShop branded goods and limited edition items are carefully selected and come with a 100% authenticity guarantee. Again, 100% AUTHENTICITY GUARANTEE! amazing huh?

It’s pretty simple actually in HiShop. They bring in the biggest boutique brands and get you access to authentic items at the best prices. Each sale for each item typically lasts 3 to 5 days and features hand-picked styles from a single designer/brand. There will also some of special collection in HiShop. HiShop is proud to host exclusive collections from international brands as well as local designers. Since these products are available only on hishop.my, sales last 2 to 3 months. Members are informed of an upcoming sale two weeks prior to the items being displayed online. As merchandise sold comes in limited quantities, it’s first come, first serve!





Selamat Hari Ibu

Sunday, May 08, 2011




Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja… aku dekati ibu
Bila nak bergesel… aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku… ibu
Bila merajuk… yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan… yang paling cepat marah..ibu
Bila takut… yang tenangkan aku.. ibu
Semuanya...ibu.




Youth Nation Summit 2011

Friday, May 06, 2011



Youth Nation Summit 2011 is an event organized under the Power of Y, an initiative that incorporates the best of youth leadership, practical industry knowledge and experience through a series of events and programs.


Youth Nation Summit 2011 aims to gathers 500 youth leaders who are passionate and dedicated to making positive changes in their communities and in the world. This summit will serve as a platform for them to equip themselves with the necessary knowledge, skills and resources as well as to engage businesses and government to support their ideas.






FINAL EXAM BEGIN

Thursday, May 05, 2011






Jobberies - Peluang secerah pawarna

Monday, May 02, 2011



Adakah anda sedang mengintai peluang pekerjaan yang baru? Jika ya. Mungkin anda sedar bahawa terdapat banyak laman mencari pekerjaan di Malaysia ini. Selain daripada itu Jobberies.com ada khidmatnya.




Osama bin Laden is dead? For REAL?






i woke up this morning, and i saw that my Twitter Worldwide trending topic (TT) is Osama. (yes, that is my routine....check twitter everyday) So, what happened? Obama is dead?

 COP! yang aku duk speaking ni kenapa? ok balik kepada issue tadi. betul ke Osama dah mati? kena tembak di kepala? nak dikebumikan di tengah laut? aku post di Facebook tentang ini di SINI dan ramai yang respond. oh memang bagi aku ini semua propaganda Amerika. kamu lihat di atas itu? apa yang kamu lihat?





 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates