468x60

.

sekadar INFO tambahan: kedudukan anak bulan pada 29 Ramadhan 1432H

Sunday, August 28, 2011




Kebiasanya jika kita raya lewat sehari dari Arab Saudi. Maka riuh rendahlah manusia iaitu umat Islam kerana tidak mengerti... Ada yang kata “ Raya pun umat Islam tak boleh nak bersatu”. Maka pada tahun ni 1432H, Allah Taala jadikan fenomena tersebut berlaku di Malaysia sendiri. Berdasarkan kepada kiraan Astronomi, perjalanan Matahari dan Bulan, hari raya di Semenanjung tak sama dengan Sabah Sarawak. Semenanjung Malaysia akan berhari raya pada 30/8/2011 (Selasa). Manakala di Brunei, Sabah dan Sarawak, Filipina dan Sulawesi akan beraya pada 31/8/2011(Rabu) TERMASUK Pulau Tioman.

Mengapa terjadi sedemikian?




Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011

Saturday, August 27, 2011



Contest "Duit Raya RM1000 untuk Rakan Blogger" oleh Denaihati. Denaihati menyediakan duit raya RM1000 untuk direbut oleh semua rakan setia seluruh dunia. ini link-link yang saya dapat.


  1. Insentif tunai untuk setiap trafik ke blog denaihati
  2. Rakan Denaihati Network
  3. Denaihati Network semakin berkembang
  4. Tribe Denaihati Network di Triberr
  5. 10Malaysia Top Link dan Commentator April dan Mei 2011
  6. 10Malaysia Top Link dan Commentator Januari 2011
  7. 10Malaysia Top Commentators April untuk Acer Aspire One



Iftar organized by ieyra.com

Thursday, August 25, 2011



sangat sibuk untuk menaip entri. minggu-minggu terakhir sebelum final exam bermula, sememang nya tiada masa untuk tidur, makan, mandi (ok, ini busuk) dan sebagainya. nak raya pun tiada masa. ni nak cerita sikit, iftar yang saya organized selasa lepas. actually, mula-mula Reez bagitahu nak datang hantar kek lapis sarawak dari tunang dia untuk saya, dan kad hari raya. dia nak berbuka puasa sama-sama and suruh ajak dua tiga orang budak UTP ke sekali berbuka sama-sama. but end up, lepas ter kecoh kat Facebook dan Twitter, terus jadi majlis iftar besar-besaran. Mostly yang datang mestilah dari Blogger Perak (setiap hari kami gath) dan Blogger-blogger UTP. buat #twtupiftar terus kat Restoran Mek, Bandar Universiti.

seramai 21 orang yang berjaya hadir walaupun pada mulanya bilangan sebanyak 23 orang. tapi 21 orang pun dah cukup ramai untuk planning dua hari tau! tak dapat bayangkan dah betapa kalutnya saya. dah lah nak bagi korang makan lagi kan. last-last dari order 3 set, dah jadi 5 set. total RM178.00. maaf la kalau tak cukup ke apa. karang order banyak, korang kena bayar banyak. saya tak makan nasi pun saya bayar sama rata. kekekekeke~ jum layan gambar?




#14 Wordless Wednesday - heart less or heartless?

Tuesday, August 23, 2011




Fenomena Bisnes Dropship

Sunday, August 21, 2011



Formula yang mencetuskan fenomena di dalam dunia perniagaan masa kini ialah perniagaan yang menggunakan konsep dropship. Apa itu dropship? Drop shipping merupakan satu konsep perniagaan di mana anda sebagai penjual tidak perlu menyimpan stok dan menghantar produk kepada para pelanggan tapi anda akan dapat produk tersebut dengan harga borong. Barangan yang terjual akan terus dihantar kepada pelanggan, oleh pihak pembekal. Salah satu pihak yang menawarkan servis drop ship untuk anda berniaga ialah Sinar Niaga




Blogger Perak HOT girls!


I'm too busy to write any wordy post right now so lets check this out, all awesome Blogger Perak girls! heyy, why only girls? errr....because I'm a girl? A big thanks for all of you because all BPians girls always made my day more wonderful with different colors. kisses, hugs and love for all :)

p/s: please dont cry after reading this, because of all those words. im bored even I got lotsa work to do thats why I'm doing this! hahahaha~




Kuih Raya Untuk Dijual.

Tuesday, August 16, 2011


konpem lah kuih raya untuk dijual. takkan lah untuk disewa kan? heee~~ memang sewel lah update blog banyak-banyak dalam sehari. dah macam Fadil punya perangai sewel boleh update dekat 10 entry satu hari. saya sangat rajin nak promote ni. KUIH RAYA! KUIH RAYA!. yang berada di sekitar Perak, ini berita baik untuk anda! meh saya nak promote sikit kuih yang ada....



Biskut Chocolate Kekacang
RM20 (50 biji)

dalam chocolate nyummmyyyy tu ada almond, kacang tanah dan kismis. mabeles kan kekacang diek? lagi-lagi kuih raya....




Majlis Perkahwinan Nabil dan Zira bernilai RM150,000



Berserinya muka bakal pengantin Nabil Raja Lawak, 28 dan Nazirah Ayub, 23 ni. Dengarnya, Nabil dan Zira akan melangsungkan perkahwinan mereka pada 30 September 2011 di Masjid Wilayah, manakala majlis resepsi akan dijalankan pada 2 Oktober 2011 bertempat di bandar I-City, Shah Alam. Perkahwinan mereka berkonsepkan kartunWonderland sebab tu lah kot buat kat I-City? Katanya, dia suka tengok kartun dan mahu semua tetamu yang datang ke majlis perkahwinannya berada dalam keadaan happy dan ceria.




#13 Wordless Wednesday - Ozil TDDMKA!






Saya Mahu Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga dari Eyriqazz.Com

Monday, August 15, 2011


lama tak join GA so bila Syuhada tag GA ni, terus buat. abang kacak GTO kita, Eyriqazz baik hati nak give awaykan Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga untuk 3 pemenang yang bertuah.



Kad Undangan Perkahwinan Norman Hakim & Memey Suhaiza dan Asyraf Muslim & Dayana

Sunday, August 14, 2011


Pasangan hangat dan kontroversi, Norman Hakim dan Memey Suhaiza dijangka bakal melangsungkan pernikahan pada 24 September depan di kediaman keluarga Memey di Felda Tenggaroh Selatan 1, diikuti dengan majlis resepsi pada keesokan harinya, dan satu lagi majlis persandingan besar-besaran akan di adakan di Crowne Plaza Kuala Lumpur yang bernilai RM12 juta. Kad undangan perkahwinan mereka pun dah eksklusif, maka tak mustahil la majlis pun bernilai jutaan ringgit bukan? bagaiman pula rupa kad kahwin Asyraf Muslim dan Dayana?



Majlis Berbuka Puasa Bersama Blogger Perak




Jumaat lepas, Blogger Perak mengadakan majlis berbuka puasa bersama-sama di Lanz Cafe, Seri Iskandar. Hampir 30 orang blogger dari komuniti Blogger Perak hadir memeriahkan suasana. heh, kenapa skema sangat ayat saya ni? ok ok, antara blogger yang datang kebanyakkannya dari kawasan Tronoh dan Seri Iskandar dan ada ramai juga yang datang dari Ipoh, Taiping, Tanjung Malim, Manjung dan sebagainya. tak sangka semangat semua datang dari jauh. Menu malam tu nasi putih, sayur kailan, daging masak merah, tomyam, telur dadar dan air gelas besar setiap sorang. tapi, saya kan unik sikit tak makan nasi. saya makan mee kungfu dan banana juice malam tu. hehehe~~ terima kasih Rasyid sebab belanja saya malam itu. jum lihat gambar-gambar lain?




Kenyataan rasmi mohon maaf Gaysec kepada Arlene Tan

Friday, August 12, 2011

Pihak Gaysec yang mendakwa Nor Arlene Tan sebagai tertuduh yang menghina agama Islam, Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara telah membuat kenyataan rasmi untuk memohon maaf kepada pihak umum dan Nor Arlene Tan sendiri. Mereka menyedari kesilapan mereka membuat rujukan yang salah tanpa usul periksa yang lebih terperinci terdahulu dan Nor Arlene Tan adalah bukan target mereka yang sebenarnya. Di bawah adalah kenyataan rasmi pihak Gaysec di laman web mereka.




#12 Wordless Wednesday - Love and Lies

Tuesday, August 09, 2011





Public statement oleh Nor Arlene Tan: "I am wrongly accussed"



merujuk entri sebelum ini; "Identiti `Makcik Hajjah Sitt AlWuzara` dibongkarkan oleh GaySec?" , GaySec mendakwa identiti Makcik Hajjah Sitt AlWuzara telah berjaya dibongkarkan dan saya maklum, semua orang pun dah tahu siapa individu yang dimaksudkan iaitu Nor Arlene Tan binti Khalid.

tapi seperti yang saya nyatakan dalam entri sebelum ini, "wallahualam sama ada benar atau tidak pembongkaran identiti ini" bukan? kita dah baca pendedahan oleh GaySec, apa kata Nor Arlene Tan pula? bersalahkah dia?




Beliau HERO saya. Al-Fatihah.

Friday, August 05, 2011



Atok,
dulu masa kakak kecik-kecik, baru lahir....atok datang dari Perak ke Kuantan. tengok kakak kan? jauh atok datang. masa tu atok happy sangat. kakak tengok gambar-gambar atok pangku kakak masa baby, kat rumah lama... kakak tahu atok happy masa tu dapat cucu baru.

Atok,
kakak ingat lagi masa kakak kecik-kecik dulu, masa tu umur belum tadika lagi. bila kakak balik kampung, atok happy sangat bawak kakak jalan-jalan naik basikal tua atok. siap ada tempat duduk buluh belakang basikal tu. atok selalu bawak kakak jalan-jalan pegi kedai runcit wak kat simpang tu kan? atok jugak lah yang ajar kakak makan kacang tumbuk dua puluh sen tu. sejak dari tu, sampai lah hari ni kacang tumbuk tu buat kakak teringatkan atok. sampai hari ni jugaklah, kacang tumbuk tu jadi faveret kakak.




Kematian Hati Muslim





Saya ingin berkongsi artikel yang tersiar dalam Harakahdaily.net. Buat renungan diri ini dan para pembaca:

Niat ikhlas itu akan diberi pahala. Hati perlu dijaga dan dipelihara dengan baik agar tidak rosak, sakit, buta, keras dan lebih-lebih lagi tidak mati. Sekiranya berlaku pada hati keadaan seperti ini, kesannya membabitkan seluruh anggota tubuh manusia. Akibatnya, akan lahir penyakit masyarakat berpunca daripada hati yang sudah rosak itu.

Justeru, hati menjadi amanah yang wajib dijaga sebagaimana kita diamanahkan menjaga mata, telinga, mulut, kaki, tangan dan sebagainya daripada berbuat dosa dan maksiat.




dua puluh tiga tahun kehidupan.

Wednesday, August 03, 2011



Alhamdulillah, genap duapuluhtiga tahun aku masih bernafas di bumi ini. duapuluhtiga yang penuh liku-liku kehidupan. terasa jauh di sudut hati, baru semalam sahaja menaip cetusan rasa untuk kelahiran yang ke duapuluhdua. Syukur, Tuhan masih beri aku kesempatan untuk bernafas hari ini. nafas yang dilahirkan ke dunia ini oleh raja dan permaisuri sebuah kehidupan, yang diberi nama cahaya keberanian yang mahsyur ini masih kuat dan tabah memeluk bumi yang Allah cipta. Dan, jujurnya, diri ini masih terus belajar untuk bernafas dan hidup di paksi bumi ini. Semoga semuanya dipermudahkan oleh-Nya.



#11 Wordless Wednesday - #ForeverAlone Birthday :)

Tuesday, August 02, 2011




Lepak Ipoh, Kuala Kangsar dan Taiping

Monday, August 01, 2011


kita mulakan entry dengan mukadimah gambar saya. ehem, minggu lepas, saya ke Ipoh dalam masa tiga hari berturut-turut. Jumaat menonton Captain Amerika (saya malas buat review), Sabtu ke Ipoh sebelum ke Kuala Kangsar, dan Ahad pula ke Ipoh, sebelum ke Taiping. meronda-ronda negeri Perak kah?



Westlife Gravity Tour 2011 Tickets



Remember my previous entry about Westlife Additional International Tour?

Yeah! Westlife, the most successful boy band in the history (since im in kindergarten) will be gracing our shore with their everlasting hits such as ‘Flying Without Wings’, ‘Fool Again’, ‘Uptown Girl’, ‘You Raise Me Up’, ‘when you’re looking like that’ and songs from their latest album, ‘Gravity’.



 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates