468x60

.

Khasiat dan Kebaikan Alfalfa & Lecithin Shaklee

Tuesday, December 17, 2013



Alfalfa

Ramai di antara kita masih belum mengenali alfalfa yang juga dikenali sebagai Raja Tumbuhan. Tanaman ini dapat tumbuh sampai satu meter dan memiliki bunga kecil berwarna ungu.Tanaman alfalfa memiliki sistem akar sangat dalam hingga mencapai sekitar 4,5 meter. Sistem akar yang dalam membuat alfalfa dapat menyerap mineral yang tidak biasa ditemukan di permukaan tanah.Tanaman ini sangat istimewa dan dikenali oleh orang Arab sebagai ayah dari tanaman. Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad-abad dalam perubatan tradisional Cina dan ayurveda.

Herbalists often recommend alfalfa preparations as a potent nutritive in cases of malnutrition, debility, and prolonged illness. Alfalfa contains substances such as isoflavones and coumestans, which bind to estrogen receptors in the body. - Jennifer Brett, N.D.




Salji turun di Vietnam

Monday, December 16, 2013



Snow has fallen in Northern Vietnam for the first time in many years. The snow caused a five-hour traffic jam as people drove into the mountainous provinces of Lao Cai and Ha Giang to see the wintry flurries. The weather system responsible for the snow has also brought some unusual weather to other parts of the region. This is normally the dry season, but torrential rain has been lashing Laos, Vietnam and southeast China. Oudomxay in Laos reported 142mm of rain in a 24 hour period and Zhanjiang in China’s Guangdong province, reported 102mm. For Zhanjiang, this is three times the amount of rain that is expected in the entire month of December. The torrential downpours have caused flooding in parts of the region, which has inundated peoples' homes and made roads impassable. Conditions across the region are expected to improve over the next few days. The rain will slowly edge eastwards and subside. source: aljazeera




Shaklee Malaysia - Energizing Soy Protein (ESP)



Assalamualaikum!
lama tak menaip kat blog ni, bila dah start semula rasa macam setiap hari nak blogging. 
entry kali ni nak cerita pasal Shaklee!
orang cakap, nak promote kena la makan sendiri dulu.
tengok hasilnya, baru lah promote kat orang lain ye dak?
ye, saya start makan supplement sejak dua bulan lepas, around October.
mula-mula makan ESP, Lecithin dan Alfalfa Complex je. 
sekarang dah bertambah jadi ESP, Omega Guard, Lecithin, Alfalfa Complex and Sustained Release Vita-C.
dah lebih 5 kg juga berat badan berkurangan.
dah jadi  Shaklee Independent Distributor juga.
so siapa nak order Shaklee dan dapatkan dengan harga rendah, boleh cepat-cepat roger saya!
mohon like FB page: Shaklee Health Supplements



Review aplikasi android Denaihati terbaru

Sunday, December 15, 2013


Bloggers di #bloggrrr 
credit gambar: Kak Kujie


Perhimpunan blogger terbesar di Malaysia yang dianjurkan di MIECC, The Mines, Seri Kembangan pada 14 Disember 2013 yang lalu banyak menemukan aku dengan blogger-blogger yang dah lama berkenalan di alam maya. Lama juga dah pergi event macam ni sebab dah kurang blogging. hehehe.


Aku bersama piala kemenangan JomPHP.


Tahniah diucapkan kepada 11 pemenang Blogger Award tempoh hari:

Best Food and Travel Blog – TheBigSmallBoy 
Best Personal Blog – Denaihati 
Best of Disability Blog – Amir-Hamidi
Best Blogshop – EightDesignsBoutique 
Best IT and Gadget Blog – JomPHP 
Best Art and Photography Blog – TheEggYolks 
Best Entertainment Blog – RotiKaya 
Best Sports Blog – Sokernet 
Best Fashion and Beauty Blog – Maxmayo
Best Family and Health Blog – IbuBapaCemerlang2012
Best Automotive Blog – Paultan


Dan Tahniah banyak-banyak diucapkan kepada bro Denaihati sebab menang Best Personal Blog di #blogrrr. memang dah agak Denaihati akan menang. Tahniah juga kepada Team Denaihati kerana telah berjaya membina aplikasi terbaru di Google Play Store. mari kita review sikit applikasi baru Denaihati ni.




blogrrr: Blogger Most Wanted 2013

Wednesday, December 11, 2013




blogrrr: Blogger Most Wanted 2013 is an event to appreciate and acknowledge Malaysian blog writers in utilising information technology advancement in Malaysia and become the representative of Malaysia's voice in the virtual realm.

It is a unique gathering of bloggers and other social media community hailing from various interest, including personal and businesses. This event will provide a platform for the community to share knowledge and experiences as how to redefine what a blog is, and how it can influence people.

There will be 12 mini seminars during the event. Each topic will be very useful, practical, and informative to guide you in blogging acivities. This inaugural event will gather around 10,000 bloggers and visitors. This event will definitely be an eye opener for participants to gain the knowledge and exchange ideas, as well as foster business relationships.

Let's join! InsyaAllah I will be there too :')




Solo Trip: Done Xao, Laos

Monday, December 09, 2013

...bersambung dari entry Solo Trip: Tachileik, Myanmar




Golden Triangle


ye, lepas pulang dari Tachileik, Myanmar...
aku ke Chiang Saen, Thailand.
sini lah tempat yang dipanggil Golden Triangle.
atau pun orang sana panggil, Sop Ruak.
sebab pertembungan antara Sungai Ruak dan Sungai Mekong.
yang sebelah kiri tu Myanmar, ada kasino je pun haha.
dan yang sebelah kanan tu pulak kepualauan Done Xao, Laos.




Solo Trip: Tachileik, Myanmar



....bersambung dari entry Solo Trip: Chiang Rai, Thailand



Go to Myanmar, shall we?

okayh, dari border Mae Sai, Thailand dan Tachileik, Myanmar...
lepas parking dan berjalan-jalan dalam market Mae Sai tu...
terus ke imegresen dan urus kan hal nak keluar dari Thailand.
kat sini, kita kena tinggalkan passport kita.
dan apply permit masuk Myanmar.
Khun Nui kena tinggal sebab dia takde passport. 
hahaha~~




Solo Trip: Chiang Rai, Thailand



okayh, bersambung dari entry Solo Trip: Pattaya, Thailand

ye, memang tak sempat!
sepatutnya dari Pattaya ke Bangkok cuma ambil masa 2 jam.
paling lama pun 3 jam.


Suvarnabhumi International Airport


tiket pergi balik Bangkok - Chiang Rai



tapi.... traffic jammed teruk!
jam 7 malam baru sampai Dong Mueang International Airport.
maka, melayang la tiket berharga 2,000 bhat Nok Air ke Chiang Rai.
tak jadi jugak la tidur di Le Patta Hotel, Chiang Rai malam tu.
berusaha cari tiket Air Asia, Nok Air tapi semua sold out untuk malam tu.
last-last driver bawak ke Suvarnabhumi International Airport.
cari tiket pun takde. last-last beli la tiket Thai Airways untuk keesokan harinya, jam 8 pagi.
harga tiket? 3,000 bhat.
kesian Khun Sun penat drive lama dalam jem.

malam tu cari jugak makanan halal di Food Court airport tu.
tapi, ada 1 kedai je. dan takde banyak pilihan.
so minum air je la.





Solo Trip: Pattaya, Thailand

Friday, December 06, 2013


okayh bersambung dari entry Solo Trip: Kuching, Sarawak...

aku pulang ke KL, malam tu juga terfikir: 
"rasa macam nak ke Thailand esok".
and...yes. setelah selesai urusan tiket, esok pagi-pagi aku bangun bergegas ke UTC Pudu Sentral.
oh, sebenarnya takde passport tapi confident je nak ke Thailand!
selesai urusan buat passport tengah hari tu, petang tu jugak aku fly ke Bangkok, Thailand.
terima kasih Air Asia Thai.
tiket dalam RM600 pergi balik.
32,000 feet di atas awan kayangan. 


Don Mueang International Airport

setiba nya di Don Mueang International Airport, Bangkok, Thailand.
keluar di arrival gate tu nampak ada orang angkat nama.
yes! driver naik kereta Camry menanti.
terus shoot ke Pattaya, Thailand. dalam 2 jam 30 minit la jugak.
upah driver dari Bangkok - Pattaya dalam 1,500 - 2,000 bhat kot?



Solo Trip: Kuching, Sarawak

Thursday, December 05, 2013

بسم الله الرحمن الرحيم



PERINGATAN: 
ENTRY YANG TERLALU BANYAK GAMBAR

Dah lama tak update blog, I feel awkward. 
macam-macam benda yang terjadi lately,
 then I decided to bawak diri ke Kuching, Sarawak untuk bercuti two weeks ago. 
5 hari 4 malam di Kuching Sarawak.
thank you Malindo Air untuk penerbangan yang ohsem!
tiket pergi-balik : RM198.



 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates