468x60

.

Perhentian Trip (Day 4): Snorkelling 5 Points di Pulau Perhentian Kecil

Friday, April 29, 2016




Finally, Snokelling Day! 

 Kami akan snorkelling ke 5 snorkelling points di sekitar Pulau Perhentian, termasuk shark point dan turtle point. Masa ni semua muka excited sangat dah! Sebab bangun pagi tu temgok laut sedikit tenang. Mungkin sebab dengar kami melalak karok malam sebelum tu. haha!



Perhentian Trip (Day 3): Mohsin Chalet & Kincir Angin, Pulau Perhentian Kecil





Pagi tu bangun awal so pergi yoga kejap kat tepi Infinity Pool sambil layan sunrise. haha! Lepastu tepat am 8 pagi lagi pakcik van Villa Danialla dah terpacak menanti kami untuk dibawa ke Kuala Besut Jetty. Masa ni yang dari Villa Danialla cuma saya Neyra, Mek Onie, Dikbee, Nuar, Yazid Izzat, Raf, Hariri, Mawardi, dan Khai Artzfar. Yang dah sedia menanti di Kuala Besut Jetty pula ialah Amir Nawawi, Fuad, Anne, Fahd Ezuan dan Deen Asimi. Maka, secara totalnya, kami seramai 14 orang akan ke Pulau Perhentian Kecil pagi tu. Tapi….bad news! Aduh.




Perhentian Trip (Day 2): Bandar Kota Bharu & Villa Danialla, Tok Bali





Flight kami jam 7:55pagi di KLIA2 ke Kota Bharu. Masing-masing muka teruja nak sampai ke KB tu. Sampai je ke KB errr tak lama mana pun. Kurang dari sejam dah sampai. Kami terus menuju ke bus stop depan Airport Kota Bharu. Kononnya nak naik bas tetibe ada pulak yang lapar. So, pergi lah breakfast kejap seberang jalan tu. Masa tengah breakfast, bas pun lalu. Dang! Haha~ Lepas tu mereput lah tunggu bas seterusnya.




Perhentian Trip (Day 1): Berehat di Plaza Premium Lounge, KLIA2

Tuesday, April 26, 2016



26 Mac yang lalu, saya dan rakan-rakan blogger lain dari Projek Travel seramai 14 orang kesemuanya buat rombongan Mak Jemah ke Pulau Perhentian. 10 orang dari KLIA2 akan menaiki flight ke Kota Bharu, dan 4 orang lagi menaiki bas dan kereta. Saya beli tiket flight Air Asia ke Kota Bharu return RM68. Tapi, 26 Mac tu hari Sabtu, dan saya masih bekerja siang harinya. Fuh, penat betul lah seharian tu. Tapi sempat pulak balik dari kerja kat Bangsar, terus ke Midvalley Megamall untuk derma darah dan dinner. Malam tu rush dengan backpack yang dibawa siap-siap tu ke KLIA2. Terima kasih, Shafiq hantar kan ke KLIA2. Bayangkan penat dan berlengas nya Sabtu tu? Flight ke Kota Bharu esoknya pagi Ahad. Aduh, terus check-in di Plaza Premium Lounge KLIA2 untuk mandi dan berehat. Nasib baik lah ada Plaza Premium Lounge ni.





MERVE Cosmetic: Produk kecantikan dan kesihatan yang bertemakan fairytales!

Sunday, April 24, 2016




Baru-baru ini, diberi peluang untuk makan malam dan bertemu dengan usahawan muda yang bernama Joy Revfa, Pengasas MERVE Cosmetic. Dia baru berumur 29 tahun dan ada perniagaan yang sangat maju dan sukses! WOW! Kagum sangat terus rasa nak jadikan idola.




Pengalaman bersauna di Sweatspa, Atria Shopping Gallery




Ingat tak haritu ada pergi majlis pelancaran branch baru Sweatspa yang Ning Baizura jadi duta tu? Hah hari minggu baru-baru ni saya dengan Shafiq pergi Sweatspa untuk bersauna disitu. Uniknya, kat sini sauna nya menggunakan teknologi Sunlighten Full Spectrum Infrared Theraphy untuk nyahtoksin segala jenis toksik dalam badan, dan membantu mereka yang ingin meningkatkan tenaga dan kecantikan.



Pelancaran Single Terbaru Sweetchild, "Lepaskanmu"

Saturday, April 23, 2016



Selepas 17 tahun berkecimpung dalam industri muzik tempatan, Sweetchild kembali dengan single terbaru, "Lepaskanmu" hasil ciptaan Acong dan lirik oleh Joey Daud. Dan untuk single terbaru kumpulannya ini, Acong sanggup mengeluarkan modal sendiri. Acong atau nama sebenarnya Ahmad Fauzi Manat berkata, dia mengeluarkan RM8,000 untuk merialisasikan impian tersebut dan berharap lagu berkenaan dapat mengubat rindu peminat terhadap mereka.




Pementasan "I La Galigo, Asekku!" di ASWARA




Sempena kujungan Kumpulan Ikatan Keluarga Alumni dari Universitas Hasanuddin Jabodetabek (Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang dan Bekasi) ke Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), saya berkesempatan untuk ke pementasan "I La Galigo, Asekku!" malam tadi di Blackbox ASWARA. Pementasan bermula jam 8:30 malam dan wahhh~ ramai betul yang datang menonton pementasan kali ni. Teringat pula masa saya menonton Konsert Tribute P. Ramlee: Instrumentasi Kontemporari Tradisional bulan Februari lepas pun ramai orang. 



#SBB2016 Sepetang Bersama Blogger 2016

Thursday, April 21, 2016


  

Blogger mana yang tidak tahu tentang Sepetang Bersama Blogger ni? Sepetang Bersama Blogger 2016 (SBB2016) merupakan majlis tahunan yang menyaksikan pertemuan penulis-penulis blog, usahawan online dan aktivis media sosial seluruh Malaysia dan nusantara. Majlis anjuran Denaihati Network ini telah berlangsung dengan meriah pada 16 April 2016 bertempat di Grand Campbell Hotel, Kuala Lumpur . Syaa mula menghadiri SBB ni sejak tahun 2012, dan kali terakhir saya ke SBB adalah SBB 2014. Fuh, sebab SBB 2015 dah terlepas atas urusan kerja, SBB 2016 saya nekad ambil cuti semata-mata nak datang jumpa semua blogger lama dan baru. SBB ni dah macam tempat reunion semua orang.



Cergas & Sihat, Jom Fit Bersama SR-9 Pembakar Lemak Yang Terbaik!

Wednesday, April 20, 2016


Siapa nak kurus, cergas dan sihat? Semua orang nak kan? Kalau tak nak kurus pun mesti nak jadi sado kan? Ha.. SR-9 keluaran RBS Network Sdn Bhd ni lah jawapan terbaik untuk masalah yang membelenggu korang selama ni. Ini lah masanya untuk korang buang segala lemak tepu yang dah berkurun terperangkap dalam badan korang tu. Terima kasih banyak-banyak pada Kak Mia Liana yang seakan-akan memahami masalah jiwa dan raga seketul Neyra ni ha sebab tu dia invite ke Majlis SR-9 Bersama Blogger hari Ahad yang lalu.  





Jom layan siri TV popular di Astro On Demand!

Sunday, April 17, 2016




Siapa suka menonton TV series? Most Malaysian yang saya kenal, sangat suka tengok TV series. Masa zaman belajar dulu, ya ampun roomate, dormmate semua gila kan TV series sampai sanggup lah tabah dengan internet slow kat uni tu untuk tengok TV series online gara-gara follow semua episode dan taknak miss satu episode pun. Semua orang suka tengok TV series selalu nak tengok apa yang diorang suka, dimana mana sahaja dan di medium yang diorang prefer untuk tengok. Ha, sebab tu lah wujudnya On Demand (OD) ni!




#FreshToGoContest2016: Dapatkan Your Fresh To Go Di #7ElevenMY!

Thursday, April 14, 2016


Fresh To Go di 7 Eleven


Selalunya rutin pagi saya dimulai dengan kelam kabut nak ke sekolah. Kadang-kadang tak sempat nak breakfast pun di rumah. Bukan sahaja breakfast, bila sibuk di sekolah dan jadual kelas terlalu padat, nak lunch pun tak sempat on time. Nasib baik lah 7 Eleven ada betul-betul belakang rumah dan tepi sekolah. Senang berlari kejap pergi 7 Eleven dan grab je any Fresh To Go meals yang ada di 7 Eleven berdekatan. Fuh! Perut pun tak meragam macam ada saka mintak makanan dah.






Ning Baizura Duta Pusat Kesihatan Sweatspa

Tuesday, April 12, 2016




Sweatspa diasaskan oleh Sabrina Tang sejak 2014 dengan tujuan membantu mereka yang ingin meningkatkan tenaga dan kecantikan. Sweatspa adalah jenama kesihatan yang menyokong proses berpeluh untuk kesihatan yang lebih bagus, dilengkapi dengan terapi gred medikal Sunlighten Full Spectrum Infrared. Wah menariknya sebab kalau lebih banyak berpeluh, lagi banyak toksin dalam badan akan keluar kan?




AmnaHome.com - homestay yang selesa, lokasi strategik dan harga yang berpatutan.

Monday, April 11, 2016



Selalunya, setiap kali travel solo, tentunya saya akan pilih backpacker hostel je untuk menginap di negara orang. lebih jimat kan? Tapi setiap kali travel beramai-ramai bersama kawan-kawan atau in big group, kami lebih prefer untuk pilih homestay sahaja. Bila bahagi-bahagi bajet tu memang duduk homestay lah lebih jimat. Lagi best boleh gather ramai-ramai, masak or discuss travel plan bersama.

Tapi....kat mana nak cari homestay yang selesa, besar dan harga yang berpatutan?




Liputan Menyeluruh UEFA EURO 2016 Hanya Di Astro!

Saturday, April 09, 2016


Kelmarin sempat ke Sunway Pyramid untuk ke majlis pelancaran Astro sebagai official broadcaster untuk UEFA EURO 2016! Wahhhh~ Eksaitednya! 

Sampai masa tu awal jugak lah tengok macam-macam aktiviti ada. menyesal jugak tak pakai jersey petang tu sebab malam ada dinner pulak kan macam tak sesuai nak pakai jersey haha! Tapi tengok meriah betul semua orang semangat bola. 




Menangi iPhone 6 bersama Lady Arissa Couture!

Friday, April 08, 2016



Yang follow di Instagram saya, mesti perasan sejak bulan lepas, saya banyak pakai shawl cantik-cantik dari Lady Arissa Couture. Hah siapa Lady Arissa couture ni? lady Ariisa Couture menyediakan hijab yang berkualiti tinggi pada harga mampu milik. Khas untuk hijabista semua yang ingin tampil moden dan kemas tanpa mengabaikan tuntutan syariah, Lady Arissa Couture adalah pilihan paling tepat untuk korang semua!




Backpacking Trip: Canyoneering at Kawasan Falls, Cebu, Philippines (Day 5 & 6)

Tuesday, April 05, 2016



Hari keempat cuma Cebu City Tour yang tak berapa best seharian tu. So hari kelima saya hentam belasah penat kan diri seharian di Kawasan Falls. Bila orang tanya, why nak spend seharian kat Kawasan Falls? haaaaa sebab saya nak buat Canyoneering!! 

Cop cop Canyoneering tu apa? 

Canyoneering is an outdoor activity that combines route finding, rappelling, problem solving, swimming, and hiking. For Cebu, the canyoneering activity will start at Canlaob river downstream going to Kawasan Falls. Exciting much? Yeahhh baby!




Backpacking Trip: Cebu, Philippines (Day 4)

Monday, April 04, 2016




Magandang umaga sa inyong lahat. Hah teka la saya cakap apa tu haha! Beautiful sunrise in Cebu City that morning around 5:30am. But its too cloudy. Masa ni termenung je tak tahu nak buat apa pagi tu. Selepas berjalan-jalan di Oslob, dan berenang dengan whale shark semua hari ketiga yang konon macam penat sangat tu, hari keempat pagi tu semua travelmate masih tak bangun tidur dari hari ketiga sebelum tu. Saya punya bosan plan nak ke island hopping dah last-last blur sanbat pagi tu saya ke kedai dobi kat sebelah je hantar baju basah hari ketiga tu. Tiga kilogram dalam Php 84, tapi tak cukup tiga kilo pun haha! berat sebab basah je lebih. Lepas tu jalan-jalan ke 7E Persimmons lagi, spent Php89 pulak beli jajan and aiskrim.




Backpacking Trip: Oslob, Philippines (Day 3)



Maka, hari kedua dah ke Bohol Day Trip, hari ketiga kami buat Day Trip ke Oslob! hahhhh nampak tak gambar whale shark ternganga kelaparan yang saya ambik guna SjCam kat atas ni? ya, kalau dah ke Oslob tu konpem lah misi utama ialah nak berjumpa dengan whale shark. swim swim swim together~ Jom kita jelajah bersama. cewahh penat jugak taip entry ke Philippines ni.



Backpacking Trip: Bohol, Philippines (Day 2)




Bersambung entry hari pertama di Cebu, Philippines, hari kedua kami ke Bohol! Aktiviti paling tak sabar nak pergi. So sebab kami stay kat Cebu City, pepagi dah bangun nak ke Terminal 1 Jetty. From Tropical Hostel to Terminal 1 Jetty, kami naik white cab, Php68. Bahagi 3 dalam Php23 seorang je la. Perjalanan hanya ambil masa selama 5 hingga 10 minit je dari Tropical Hostel. 




Backpacking Trip: Cebu, Philippines (Day 1)

Saturday, April 02, 2016


Finally, after more than one month balik dari Cebu, Philippines baru lah ada rasa rajin nak update blog pasal travel kali ni. tu pun sebab lepas Cebu ada trip tempat lain. lagi bertangguh kang lagi bertimbun nak kena taip. So, pada 13-18 February yang lalu, seorang Neyra travel lagi. Dan yeahhhh~ demi melengkapkan 10 negara ASEAN, akhirnya saya ke Philippines! negara terakhir listed in ASEAN countries yang perlu saya jejak. ecehhh. rasa macam lengkap pulak hidup bila dah lengkap kan semua negara ASEAN ni.



De'Xandra Perfumes - mudah dibawa travel dan tahan lama!

Friday, April 01, 2016



Siapa suka perfume? Mestilah semua orang suka bau wangi sentiasa kan? Lebih-lebih lagi perempuan. My fav perfume is Flora by Gucci tapi nak beli original bottle mahal gila lah nak dekat RM400, terpaksa pakai jimat-jimat. Tapi sejak kenal dah dapat tahu pasal De'Xandra Perfumes ni terus poooofff! MASALAH SELESAI! Inspired Perfume by De'Xandra Perfumes lah jawapannya!



 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates