468x60

.

Ramadhan Trip: Medan, Indonesia (Day 2 & 3)

Tuesday, October 21, 2014



okayh, entry tertunggak sangat. busy mengalahkan perdana menteri. takpe, tulis coretan sini untuk rujukan masa hadapan kononnya. kang semua tulis dalam journal hilang ke apa buku tu.




so, day 2 kami di Berastagi, awal pagi dah bangun! Pak Yus dah menanti depan hotel. ya allah rupanya dia tidur dalam kereta je. kata ada tempat tinggal. rasa bersalah terus kami berpakat nak bagi tips lebih sikit nanti. haha! pagi tu sempat singgah ke Pasar Buah Berastagi lagi tapi bukan untuk beli buah, beli neck scarf dan snowcap untuk cousin kat NZ. kemain makcik kirim sebab sini murah! harga neck scarf around 25,000 - 30,000 rupiah, dan snowcap dalam 15,000 - 20,000 rupiah sahaja. 



then, kami bergerak la menuju bandar medan. dari berastagi ke bandar medan ambil masa satu jam tiga puluh minit je. sebab tak macet. kami masih berpuasa seperti biasa alhamdulillah walaupun penat mengharungi jalan pusing-pusing tu. haha! destinasi pertama kami singgah ke Istana Maimoon. wajib melawat! sebab selain shopping, ini je lah pun korang boleh jenjalan melawat. 





masa kat depan Istana Maimoon, masa ni semua feeling excited. kami memang gila bergambar pun. setiap penjuru nak bergambar. masuk je Istana Maimoon semua macam wahhh wahhhh wow. teruja tak pepasal kan? haha. tiket masuk ke Istana Maimoon ni 5,000 rupiah sahaja. 




dalam Istana Maimoon ni memang korang boleh feeling macam anak raja. sewa baju diraja ni cuma 10,000 rupiah, dan ada photographer akan ambil gambar kita. sekeping gambar 10,000 rupiah. but i feel so gemok pakai baju songket macam ni! eeee macam mana lah orang jadi pengantin pakai baju songket macam ni lama-lama. 



lepas pulang dari Istana Maimoon, kami singgah di kedai Bika Ambon Zulaikha dulu. popular kan kek Bika Ambon ni? sekotak kecil Bika Ambon 25,000 rupiah. ada juga beli kek lapis legit Zulaikha, harga nya 38,000 rupiah sekotak. sedap! 



Kemudian kami ke kedai Bolu Meranti. untuk penggemar cheese, rasanya korang suka la makan bahulu gulung penuh dengan cheese luar dan dalam ni. sekotak Bolu Meranti Cheese berharga 65,000 rupiah. fuh sedap jugak! tapi makan banyak-banyak kang muntah cheese. haha! sempat jugak singgah Amanda Brownies beli beberapa kotak. sekotak berharga 32,000 - 38,000 rupiah. 


dari shopping kek, kami bergegas ke Pasar Ikan pulak. Pasar Ikan atau Pajak Ikan ni bukan jual ikan tau! jual kain, telekung, batik apa semua lah. kat sini memang popular sebab murah. nak jenjalan sini feeling macam korang masuk Jalan TAR atau masjid jamek la. tu dah penat sangat nego, dengan kami duduk bersila atas lantai dengan abang kedai tu. kat sini kalau dah tak cukup rupiah pun takdehal! boleh pakai ringgit malaysia. telekung sehelai dapatlah harga RM20 je paling murah. sulam cantik-cantik!baju batik lengan panjang beli kawan kirim, 100,000 rupiah. 



masa ni dari Pajak Ikan, ke Medan Central untuk shopping lagi. tapi geng penat keletihan berpuasa dah terduduk semua menanti geng gila shopping. kat Medan Central, sebab dah pernah pergi terus menuju ke kedai-kedai yang memang dah biasa dan tahu murah. beli kain batik cantik-cantik untuk ibu ayah kirim. bukan kain batik pakai pi mandi tu! kain batik buat baju batik la. haha! semeter cuma 15,000 rupiah paling murah, kalau kain berkualiti sikit dalam 40,000 rupiah. tapi corak memang terjamin cantik la. 


selepas penat bershopping, kami menuju ke Grand Sakura Hotel. yeay! kembali ke sini. ingat entry medan dulu? stay hotel yang sama sebab puas hati dengan servis hotel ni. Deluxe Room + Extra Bed + Tax total RM140 sebilik. yang perempuan sumbat 5 orang sebilik, yang lelaki 3 orang sebilik. ala...kalau share bukan rasa mahal pun ye dak?




nak dekat waktu berbuka tu kami menuju ke Centre Point. masa ni khidmat Pak Supir dah berakhir la. bagi dia tips sikit, untuk dia belanja makan. terma kasih Pak Yus! then terus masuk Centre Point sebab dah janji dengan Susan dan kawan dia untuk berbuka sama. kami berbuka puasa di Solaria. tempat ni cantik nampak mewah tapi sebenarnya murah je. masing-masing order Jus Alpulkat. around 15,000 rupiah je Alpulkat di Solaria. 




lepas berbuka masing-masing jalan dalam Centre Point. Centre Point ni mall besar baru bukak. banyak butik branded tapi harga kat Medan sangat murah. ni la motip utama masing-masing nak shopping dalam ni. ada yang beli kasut Pedro la, jeans la, bag la, macam-macam. kami banyak borong air yakult. 5 botol 8,000 rupiah je weyh! ni harga mall. kalau kat luar lagi murah sikit la bolehd apat dalam 5,000 rupiah. aiskrim magnum pink tu pun baru 8,000 rupiah jugak. tengok tu Hada Labo harga berapa? 11,900 rupiah je! dalam Rm3 lebih la. kat sana shopping maybelline je. blusher Maybelline dalam 19,000 rupiah (RM5.20),  Color Lip Balm Maybelline 14,000 rupiah (RM3.80) dan BB stick clear smooth Maybelline 40,000 rupiah (RM10.90). murah kan kan? kawan-kawan pun borong kosmetik Pixi la, Mustika Ratu la. 


lepas tu kami berjalan kaki ke Merdeka Walk. jalan-jalan je la. nak makan makanan sedap-sedap dah takde duit sangat lepas shopping ni. tapi sempat beli lagi Amanda Brownies kat sini sebab kawan kirim last minute. kalau datang Merdeka Walk ni try lah Restoran Nelayan kat sini ada dimsum sedap! masa datang Medan dulu dah try. boleh rujuk entry Medan yang dulu. 

malam tu semua pengsan terus lah. 

-----------------------------------------------------------------------------------------



hari ketiga, kami berenam pulang dulu. Mail dan DD naik Air Asia so diorang naik flight petang. pagi tu kami ambil khidmat airport transfer hotel. untuk 1 van - 6 orang cuma 160,000 rupiah. bahagi enam orang cuma 27,000 rupiah which is lagi jimat la kalau korang ambil train 80,000 rupiah sorang tu. nak pergi train kena naik taxi lagi kan? tengok lah luggage kami berenam je dah banayk tu! kesian Syuk duduk belakang sekali haha. 


sampai airport pagi-pagi terus checkin luggage dan bayar airport tax berharga 200,000 rupiah. hah kalau travel ke Indonesia jangan lupa asingkan 200,000 rupiah siap-siap kang shoppint tak ingat dunia lupa pasal tax pulak! airport tax ni baru je naik. masa pergi bulan may tu 75,000 rupiah je.



sebelum fly balik KL dengan MAS, kami sempat lah shopping lagi. ye, harga kayt airport pun still murah. beli handbag, baju, jeans, Syuk siap beli jam Adidas lagi! sangat murah dan original. huahuahua. masa ni semua nak fly balik dan dah plan nak pi Europe Trip pulak. mimpi la korang!


------------------------------------------------------------------------


so basically, ini tentatif kami kat sana (sebab ramai sangat mintak):

Day 1:

- fly dari KLIA - KNO 
- bertolak menuju ke Berastagi Highland
- menuju ke Sipiso-piso Waterfall
- checkin hotel Mikie Holiday Resort
- berbuka puasa di Rumah Makan Ummie
- jalan-jalan di Pasar Buah Berastagi

Day 2:

- shopping di pasar buah berastagi
- menuju ke Bandar Medan
- melawat Istana Maimoon
- shopping kek Bika Ambon, Bolu Meranti, Amanda Brownies
- menuju ke pasar ikan untuk shopping
- menuju ke medan central untuk shopping
- checkin Grand Sakura Hotel
- ke Centre Point Mall untuk berbuka puasa di Solaria
- berjalan ke Merdeka Walk

Day 3:
- fly dari KNO - KL. 


Penginapan: 

Mikie Holiday Resort & Hotel, Berastagi
website: www.mikieholiday.com

Mikie Value Plus room (queen bed): RM129 inc. tax
Family room (2 king beds): RM224 inc. tax

Grand Sakura Hotel, Medan

Deluxe room + extra bed: RM140 inc. tax


Transport:

Supir Day 1 & 2 - Duta Rental Medan

Kia Travello (8 orang) - 1,600,000 rupiah

Airport Transfer Grand Sakura Hotel

Avanza (6 orang) - 160,000 rupiah























13 comments:


  1. Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

    Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

    Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

    Bika Ambon Zulaikha, Medan also available

    Place order or grab our limited supply now.

    WhatsApp/sms dazlina +60192633431

  1. nasihah bali said...:

    jom bercuti ke Medan-Danautoba-Berastagi dengan pakej yang baloi-baloi wassup saya 0175367426 - insyirah

  1. TIARA TOURS said...:

    Pakej rate , harga murah dan best services, sila contact tiara tours ( www.tiaraasia.com ) or please whatsapp : +62 85358982828 or send email to : [email protected]

  1. ihanis Ismail said...:

    salam..kami ada menyediakan ground pakej ke Medan dengan harga yang murah paling penting sangat puas hati.. :)
    mai nanti just bawak duit shopping je :)
    tak yah dah pikir hotel, transport, makan.. semua kami uruskan ;)

    whatsapp :012-6047593

  1. Sambil2 blogwalking...
    Mintak izin tuan tanah promote kat sini..

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai boleh dapat RM290 je. Hubungi:

    Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
    Instagram: herry_tour_medan
    Email: [email protected]
    Call/WhatsApp: ID:+62 813 9788 0156 (Herry)
    MY:+6013 4618637 (Ina)

  1. hidyahtour bkt said...:

    salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi – padang tour,medan tour.padang island’s tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di http://www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata

    (edward ardy)

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : [email protected]
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
    Wassalam..Wr.Wb..

  1. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://sewakeretamurahpelancong.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717

    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335

    Email : [email protected]
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung.. ^_^
    Wassalam..Wr.Wb..

  1. medanstarrent said...:

    Promooooo.. Rental mobil Mulai dari Rp. 250.000
    Klik www.medanstarrentacar.com
    The best rental cars in Medan
    Medan Star Car Rental|Rent Cars,Sewa Mobil Medan
    Medan Star Rent A Car, Jasa Sewa mobil(Rental mobil) di Medan
    http://medanstarrentacar.com/
    HUBUNGI 0852-6283-1660
    0852-9700-0264

  1. Hamzah Saragih said...:

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : [email protected]
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah Saragih

  1. assalam, kami ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi dengan harga dan servis yang sangat berpuas hati. servis driver + transport juga ada ^_^ paling best kami bagi tiket masuk PERCUMA ke Funland! jom cepat
    .
    whatsapp:+6012-6047593
    ig @percutianbajet

  1. Assalamualaikum
    Fadly medan transport MENYEDIAKAN pakej tour fullboard 4d3n muslim berbaloi dan mewah.
    Harga FAKEJ HANYA RM 430
    Sudah termasuk
    Hotel, makan siang, malam, sarapan di hotel.
    Transport, driver muslim
    Tiket masuk tempat wisata
    Boat ke samosir
    CALL TO WHATSAPP LANGSUNG
    +6281376455045
    NO PAYMENT NO AGENT

  1. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : [email protected]
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com dan www.dhanitourbandung.com

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates