468x60

.

Backpacking Trip: Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 3)

Thursday, December 25, 2014


Hari ketiga di HCMC, Vietnam. 30 November, 2014. malam sebelumnya sebab mabuk coffee tu, saya tidur satu jam je sebenarnya. so berjaga sepanjang malam, termenung kat tingkap. jam 4 pagi, sunrise pun keluar! cantiknya sunrise Vietnam.



Backpacking Trip: Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 2)



Hari kedua di kota Saigon. masa ambil gambar ni, jam 5 pagi. kat sana siangnya awal. jamnya pun cepat satu jam dari Malaysia. so confirm terbangun awal punya. so, aktiviti hari kedua ni ialang Cu Chi Tunnel! smbil pakej tour yang hostel sediakan cuma VND 110,000 = RM 18. murah kot! ada kawan kena VND 380,000. kawan-kawan yang dari hotel lain pun datang hostel saya duduk ni ambil pakej dari hostel saya duduk sebab murah. 



Backpacking Trip: Ho Chi Minh City, Vietnam (Day 1)



28 November 2014, saya backpacking ke Ho Chi Minh City (HCMC), Vietnam! ya, dah nak dekat sebulan baru nak update (maaf!) haha. sebenarnya, tak nak pun pergi tapi budak jaket merah tu setiap hari menghasut dalam class. last-last minute, beli jugak tiket ke HCMC. eeeeee mudah terpengaruh! semua Haziq Hafizuddin punya pasal. 



Backpacking Trip : Singapore

Friday, December 12, 2014


dah dua bulan baru nak update pasal Backpacking Trip to Singapore. seperti biasa, saya busy. kerja tak menentu. dah lah jadi student nya lagi. tak tahu bila ada masa untuk bercuti. ceritanya, sehari sebelum raya haji saya masih bekerja. dan ikutkan sehari lepas raya haji juga bekerja. tapi tetibe boss cakap cuti tiga hari. dah last minute baru dia inform. dah lah tak beli tiket bas balik kampung. terus bukak website Malaysia Airlines, beli tiket ke Johor Bharu, RM120 return. mula-mula tu confused jugak lah nak ke JB atau Penang. haha! maka, terjadilah another unplanned journey!



Backpacking Trip: Travel to Malacca

Monday, December 08, 2014



Seorang Neyra sangat pemalas nak menaip entry blog. selepas dipaksa oleh rakan-rakan barulah rajin nak bukak Travel Journal dan menaip kat dalam ni. ye lahh korang! nak share lah ni. oleh sebab ada tiga jenis trip dari September, Oktober dan November (ya, saya travel every month), maka kita start lah dengan Trip to Malacca bulan September yang lalu.





Tabletalk Restaurant, TTDI

Wednesday, October 22, 2014


minggu lalu, dapat mesej dari rakan blogger, Hudaluna minta gantikan dia ke food review di Tabletalk Restaurant, TTDI. apa lagi! terus ON lah sebab makan ni...rezeki jangan ditolak. sebelum pergi siap buat research dulu pasal restaurant ni menu dia macam mana apa semua. fuh! western foods banyak memang kena dengan citarasa seorang Neyra. 



Ramadhan Trip: Medan, Indonesia (Day 2 & 3)

Tuesday, October 21, 2014



okayh, entry tertunggak sangat. busy mengalahkan perdana menteri. takpe, tulis coretan sini untuk rujukan masa hadapan kononnya. kang semua tulis dalam journal hilang ke apa buku tu.



Ramadhan Trip: Berastagi, Indonesia (Day 1)

Monday, August 25, 2014





dah sebulan lebih baru ada masa nak update, Last Ramadhan, 13 July 2014 saya dan rakan-rakan ke Medan, Indonesia. kali ni trip bawak kawan-kawan berjalan la. kengkunun dah pro sangat la lepak Medan ni sampai organize trip for friends pulak. kebetulan Malaysia Airline buat promotion maka kali ni naik MAS untuk ke Medan, Indonesia.
tiket ke Medan hanya RM199 (return trip). 



Ulu Yam Di Liverpool 2 - Travelog Hijrah

Wednesday, June 25, 2014


beberapa minggu yang lalu, teruja lihat di Facebook Abang Nazali, katanya ada majlis pelancaran edisi terhad untuk Ulu Yam Di Liverpool 2 di Ulu Yam!. wah dah keluar buku baru! terus saya pre-order. mana boleh tak order UYDL2 edisi terhad ni sebab ada bab bonus, percuma penanda buku dan tanda tangan penulis! hardcover lagi. kali ni nekad order walaupun tahu susah parcel nak sampai ke rumah ni. masa tu pre-order je sebab teringin nak ke Ulu yam dan join majlis pelancaran edisi terhad tapi, jauh siapa nak bawakkan? 



Ulu Yam Di Liverpool - Aku Bukan Mat Salih Celup!

Tuesday, June 24, 2014


Kira-kira lima atau enam bulan yang lalu, saya langsung tidak mengenali siapa dia insan bernama Nazali Noor ini. dan satu hari tu, ketika berbual bersama seorang teman yang bernama Firdaus, dia tunjukkan gambar buku merah ini sambil berkata, 

"buku yang aku order dah sampai!"



Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 3

Friday, June 20, 2014



Hari ketiga berjalan di Medan, sebelum pulang. flight waktu malam maka siang ni berjalan dulu kesana kemari. destinasi pepagi buta tu adalah Medan Central. gigih okayh bawak bakpack, lepas tu redah naik becak ke sana, 25,000rp. jauh sebenarnya tempat ni. 




Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 2




Day 2 at Medan Indonesia, lepas setel hal sikit kat town, tengah hari tu pergi Centre Point Mall sebab ada lunch date dengan adik angkat yang dah kenal 5 tahun kat Facebook, Vina Ginting. punyalah eksaited dia sannggup datang Centre Point untuk lunch. dari Hotel ke Centre Point naik beca, 10,000 rp. heret Alan sekali sebab masa tu kebetulan Alan baru sampai dari Malaysia. 



janji dengan Vina untuk berjumpa di Solaria. nampak macam mahal je kedai ni padahal not bad pun harga. terus order Jus Alpulkat! sebab kawan-kawan Instagram pesan tu menu wajib rasa kat sini. lepas tu order Bolognese Pasta (17,000 rp). harga Jus Alpulkat pulak, 15,000 rp. murah kan? sedap weyh! manis je rasa Alpulkat tu. Avocado kat Malaysia pahit. hahaha.



Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 1

Sunday, June 15, 2014



Terbang ke Kuala Namu, Medan jam 8 lebih, sampai di sana pun jam 8 lebih waktu Indonesia. sana lambat sejam. so pepandai la korang auto set jam ikut waktu sana. sampai je kat Kuala Namu Airport, masih gelap lagi siap ada sunrise menyambut kehadiran seorang yang bernama Neyra ni. hahaha! kabus, sejuk dan nyaman aman damai je. oh ye, 40 minit je penerbangan dari Kuala Lumpur - Kuala Namu.

terus keluar dar perut kapal terbang, mencari Suhaila. oh adik kawan sebenarnya. kenal Suhaila ni sehari sebelum nak fly ke Medan. pun boleh! student kat Universitas Sumatera Utara (USU). lepas tu Suhaila cakap, jom naik train? katanya train baru ni dia pun tak pernah try lagi.



Solo Trip: Medan, Indonesia - KLIA2 Experience

Saturday, June 14, 2014





Medan Trip ni sebenarnya 11 - 13 May haritu, tapi sebab kekangan masa maka ni baru ada masa nak update sikit pasal ni. macam biasa, unplanned trip ni selalu dah terjadi dalam kehidupan seharian seorang Neyra. so semua tiket, dan urusan hotel selesai dua hari sebelum terbang. kali ni saya naik Air Asia untuk ke Medan, Indonesia. Total return tiket dalam RM138.00. 
so sebelum pergi konpiden la menukar sejuta rupiah di Masjid India. lepas tu boleh pulak lupa nak setting access ATM card untuk kat sana. jilaka memang sejuta rupiah tu je la yang ada. dengan beberaa ratus ringgit duit Malaysia. 



D ADZA EXTRAVAGANZA ZUMBA PARTY

Saturday, April 26, 2014




Assalamualaikum....

Lama tak tulis blog kan? maaf, busy dengan kerja dan keluar masuk hospital! hahaha~

Kali ni nak ajak semua orang pergi Party! eh eh bukan party yang tak senonoh. tapi Zumba Party. tahu tak Zumba tu apa?  Zumba merupakan gabungan tarian, senaman aerobik dalam bentuk tarian hiphop, soca, samba, salsa, merengue, mambo dan juga tarian Bollywood serta gelek. Senaman ini telah terbukti memberi kebaikan kepada kesihatan organ kardiovaskular, menurunkan berat badan, melegakan tekanan dan meningkatkan keyakinan diri.

Lama dah teringin nak try. lepas tu bila tengok FB, Mak Dara posted on her FB pasal ni, terus nak join! Event yang dinamakan D ADZA EXTRAVAGANZA ZUMBA PARTY ini bakal mengumpulkan seramai 200 peserta yang meminati senaman ZUMBA. Acara ini adalah anjuran adik Mak Dara tu sendiri iaitu ADZA TUTY dari D'ADZA FITNESS (M) SDN BHD) .




[NEW STOCK] WIDE SHAWL & SQUARE HIJAB

Sunday, March 16, 2014




















INTERESTED? 

Please drop comment here, 
or Instagram @neyrashazeyra
or sms/whatsapp 0179070384


more pattern coming soon! 


:)



Sepetang Bersama Blogger dan Yeo's 2014 #SBB2014 #SBBYEOS2014

Sunday, February 02, 2014



Assalamualaikum semua! ye seperti yang tertera di tajuk entri ini, Denaihati Network sekali lagi akan mengadakan majlis Sepetang Bersama Blogger (SBB). tahun 2014 ini tahun ketiga Denaihati anjurkan majlis yang awesome macam ni! Saya pernah join Sepetang Bersama Blogger 2012 , tahun lepas tak berkesempatan nak join kerana convo, dan tahun ni harap-harap diberi peluang untuk join (sebab saya kerja hari Sabtu tapi saya dah semangat daftar awal-awal disini!). tak sabar rasanya nak join majlis ramah mesra blogger nusantara ni sebab katanya ada blogger-blogger yang datang dari Malaysia, Indonesia, Brunei dan mungkin negara-negara lain juga! Kali ini, SBB2014 akan diadakan pada 8 March 2014 (Sabtu) di Saloma Bistro. 




Trip: Bali, Indonesia (Day 3 & Day 4)

Wednesday, January 29, 2014



selepas kepenatan seharian di hari kedua, kita sambung hari ketiga dengan tentatif di bawah:

6.30 am - Breakfast
7.30 am - Bali Cruise Day Tour
4.15 pm - Depart to Hotel
5.15 pm - Arrive at Hotel
6.00 pm - Dinner at Sami Sami Restaurant Ayana Resort
9.30 pm - Back to hotel




Trip: Bali, Indonesia (Day 2)

Tuesday, January 28, 2014



so, sambungan dari entry Trip: Bali, Indonesia (Day 1) , kali ni nak cerita apa yang jadi pada Day 2 pulak. Tentatif hari kedua di Bali adalah seperti dibawah:



7:30 am - Breakfast & Free and Easy
9.00 am - Depart to Ubud Temple
10.00 pm - Arrive at Ubud Market & Pura Saraswati Temple
- Lunch
12.15 pm -  Depart to Safari Park Lodge
- Water Rafting
- Elephant Talent Show
- Visit Museum
- Hands Feeding
 - Photo with Elephant
- Interact with baby elepehant
- Dinner at Safari Park Lodge)
9.00 pm - Tour End & Back to hotel 




Trip: Bali, Indonesia (Day 1)

Monday, January 27, 2014





assalamualaikum! hai semorang~~~yeahhh eyra kaki travel ni travel lagi. kali ni ke Bali, Indonesia. excited sejak seminggu sebelum fly lagii. bermalam di sana beberapa hari, dan sempat melawat beberapa tempat. tukar duet dalam 2 juta setengah je. hahahaha~~



SET MENGAWAL BERAT BADAN SHAKLEE

Wednesday, January 15, 2014



hari tu dah cerita tentang Alfalfa & Lecithin, dan juga ESP dari Shaklee, hari ni nak cerita pasal Set Mengawal Berat Badan Shaklee pulak. Ya, cuma 3 langkah mudah diperlukan!




Nutri Goat Miracle 8

Thursday, January 09, 2014



Apa itu Nutri Goat Miracle 8 ni? Nutri Goat Miracle 8 ialah susu kambing terbaik yang diperkaya dengan 8 makanan sunnah ajaib! apa yang ada dalam Nutri Goat Miracle 8 ni?


◇ Kurma
Pantas diproses dan diserap oleh badan. Memberikan tenaga segera kepada badan. Baik untuk wanita mengandung dan bersalin. Mengandungi potassium dan zat besi. Juga boleh digunakan sebagai penguat memori.

◇ Madu
Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak.

◇ Kismis
Mengandungi zat besi, potassium, magnesium, kalsium serta vitamin B1, B3, dan B6. Sangat bagus untuk pelajar. Melindungi hati, memulihkan keletihan saraf.

◇ Habbatussauda
Menguatkan sistem imunisasi badan. Menurunkan kadar gula dalam darah. Menstabilkan tekanan darah tinggi atau darah rendah. Mencegah kanser.

◇ Buah Tin
Mengandungi Kalium, Kalsium, Omega 3 dan Omega 6, meningkatkan memori otak, mencegah anemia, mengurangkan risiko kanser payudara.

◇ Buah Zaitun
Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut. Mencegah kanser dan serangan jantung. Mengandungi Vitamin E. Merendahkan kolesterol jahat (kolesterol LDL).

◇ Buah Delima
Anti-oksidan, melindungi jantung, menurunkan kadar kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL (kolesterol baik),memperlambatkan penyakit Alzheimer, bagus untuk wanita mengandung untuk memperoleh anak yang cerdas.

◇ Saffron/Za'faran
Membantu proses penghadaman, menguatkan ingatan, mencerdaskan minda (sesuai untuk pelajar), melancarkan pengaliran darah, mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan keletihan, menambahkan selera makan kanak-kanak.




Cara nak minum sangat mudah! koyak sepaket 30g Nutri Goat Miracle 8 dan tuangkan sahaja dalam air suam. Sedap sangat-sangat! Harga yang dtawarkan juga mampu milik, iaitu RM40 sahaja! 



Apa kata mereka tentang NGM8? Anda boleh klik disini: http://tinyurl.com/ok9phne




Untuk order dan info stokis, anda boleh PM D'Mieliá Beauty & Health di: http://tinyurl.com/mnj94ml atau sms/whatsapp ke 019-3497868.



 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates