468x60

.

Khasiat dan Kebaikan Alfalfa & Lecithin Shaklee

Tuesday, December 17, 2013



Alfalfa

Ramai di antara kita masih belum mengenali alfalfa yang juga dikenali sebagai Raja Tumbuhan. Tanaman ini dapat tumbuh sampai satu meter dan memiliki bunga kecil berwarna ungu.Tanaman alfalfa memiliki sistem akar sangat dalam hingga mencapai sekitar 4,5 meter. Sistem akar yang dalam membuat alfalfa dapat menyerap mineral yang tidak biasa ditemukan di permukaan tanah.Tanaman ini sangat istimewa dan dikenali oleh orang Arab sebagai ayah dari tanaman. Alfalfa telah digunakan sebagai ubat herba sejak berabad-abad dalam perubatan tradisional Cina dan ayurveda.

Herbalists often recommend alfalfa preparations as a potent nutritive in cases of malnutrition, debility, and prolonged illness. Alfalfa contains substances such as isoflavones and coumestans, which bind to estrogen receptors in the body. - Jennifer Brett, N.D.




Salji turun di Vietnam

Monday, December 16, 2013



Snow has fallen in Northern Vietnam for the first time in many years. The snow caused a five-hour traffic jam as people drove into the mountainous provinces of Lao Cai and Ha Giang to see the wintry flurries. The weather system responsible for the snow has also brought some unusual weather to other parts of the region. This is normally the dry season, but torrential rain has been lashing Laos, Vietnam and southeast China. Oudomxay in Laos reported 142mm of rain in a 24 hour period and Zhanjiang in China’s Guangdong province, reported 102mm. For Zhanjiang, this is three times the amount of rain that is expected in the entire month of December. The torrential downpours have caused flooding in parts of the region, which has inundated peoples' homes and made roads impassable. Conditions across the region are expected to improve over the next few days. The rain will slowly edge eastwards and subside. source: aljazeera




Shaklee Malaysia - Energizing Soy Protein (ESP)



Assalamualaikum!
lama tak menaip kat blog ni, bila dah start semula rasa macam setiap hari nak blogging. 
entry kali ni nak cerita pasal Shaklee!
orang cakap, nak promote kena la makan sendiri dulu.
tengok hasilnya, baru lah promote kat orang lain ye dak?
ye, saya start makan supplement sejak dua bulan lepas, around October.
mula-mula makan ESP, Lecithin dan Alfalfa Complex je. 
sekarang dah bertambah jadi ESP, Omega Guard, Lecithin, Alfalfa Complex and Sustained Release Vita-C.
dah lebih 5 kg juga berat badan berkurangan.
dah jadi  Shaklee Independent Distributor juga.
so siapa nak order Shaklee dan dapatkan dengan harga rendah, boleh cepat-cepat roger saya!
mohon like FB page: Shaklee Health Supplements



Review aplikasi android Denaihati terbaru

Sunday, December 15, 2013


Bloggers di #bloggrrr 
credit gambar: Kak Kujie


Perhimpunan blogger terbesar di Malaysia yang dianjurkan di MIECC, The Mines, Seri Kembangan pada 14 Disember 2013 yang lalu banyak menemukan aku dengan blogger-blogger yang dah lama berkenalan di alam maya. Lama juga dah pergi event macam ni sebab dah kurang blogging. hehehe.


Aku bersama piala kemenangan JomPHP.


Tahniah diucapkan kepada 11 pemenang Blogger Award tempoh hari:

Best Food and Travel Blog – TheBigSmallBoy 
Best Personal Blog – Denaihati 
Best of Disability Blog – Amir-Hamidi
Best Blogshop – EightDesignsBoutique 
Best IT and Gadget Blog – JomPHP 
Best Art and Photography Blog – TheEggYolks 
Best Entertainment Blog – RotiKaya 
Best Sports Blog – Sokernet 
Best Fashion and Beauty Blog – Maxmayo
Best Family and Health Blog – IbuBapaCemerlang2012
Best Automotive Blog – Paultan


Dan Tahniah banyak-banyak diucapkan kepada bro Denaihati sebab menang Best Personal Blog di #blogrrr. memang dah agak Denaihati akan menang. Tahniah juga kepada Team Denaihati kerana telah berjaya membina aplikasi terbaru di Google Play Store. mari kita review sikit applikasi baru Denaihati ni.




blogrrr: Blogger Most Wanted 2013

Wednesday, December 11, 2013




blogrrr: Blogger Most Wanted 2013 is an event to appreciate and acknowledge Malaysian blog writers in utilising information technology advancement in Malaysia and become the representative of Malaysia's voice in the virtual realm.

It is a unique gathering of bloggers and other social media community hailing from various interest, including personal and businesses. This event will provide a platform for the community to share knowledge and experiences as how to redefine what a blog is, and how it can influence people.

There will be 12 mini seminars during the event. Each topic will be very useful, practical, and informative to guide you in blogging acivities. This inaugural event will gather around 10,000 bloggers and visitors. This event will definitely be an eye opener for participants to gain the knowledge and exchange ideas, as well as foster business relationships.

Let's join! InsyaAllah I will be there too :')




Solo Trip: Done Xao, Laos

Monday, December 09, 2013

...bersambung dari entry Solo Trip: Tachileik, Myanmar




Golden Triangle


ye, lepas pulang dari Tachileik, Myanmar...
aku ke Chiang Saen, Thailand.
sini lah tempat yang dipanggil Golden Triangle.
atau pun orang sana panggil, Sop Ruak.
sebab pertembungan antara Sungai Ruak dan Sungai Mekong.
yang sebelah kiri tu Myanmar, ada kasino je pun haha.
dan yang sebelah kanan tu pulak kepualauan Done Xao, Laos.




Solo Trip: Tachileik, Myanmar



....bersambung dari entry Solo Trip: Chiang Rai, Thailand



Go to Myanmar, shall we?

okayh, dari border Mae Sai, Thailand dan Tachileik, Myanmar...
lepas parking dan berjalan-jalan dalam market Mae Sai tu...
terus ke imegresen dan urus kan hal nak keluar dari Thailand.
kat sini, kita kena tinggalkan passport kita.
dan apply permit masuk Myanmar.
Khun Nui kena tinggal sebab dia takde passport. 
hahaha~~




Solo Trip: Chiang Rai, Thailand



okayh, bersambung dari entry Solo Trip: Pattaya, Thailand

ye, memang tak sempat!
sepatutnya dari Pattaya ke Bangkok cuma ambil masa 2 jam.
paling lama pun 3 jam.


Suvarnabhumi International Airport


tiket pergi balik Bangkok - Chiang Rai



tapi.... traffic jammed teruk!
jam 7 malam baru sampai Dong Mueang International Airport.
maka, melayang la tiket berharga 2,000 bhat Nok Air ke Chiang Rai.
tak jadi jugak la tidur di Le Patta Hotel, Chiang Rai malam tu.
berusaha cari tiket Air Asia, Nok Air tapi semua sold out untuk malam tu.
last-last driver bawak ke Suvarnabhumi International Airport.
cari tiket pun takde. last-last beli la tiket Thai Airways untuk keesokan harinya, jam 8 pagi.
harga tiket? 3,000 bhat.
kesian Khun Sun penat drive lama dalam jem.

malam tu cari jugak makanan halal di Food Court airport tu.
tapi, ada 1 kedai je. dan takde banyak pilihan.
so minum air je la.





Solo Trip: Pattaya, Thailand

Friday, December 06, 2013


okayh bersambung dari entry Solo Trip: Kuching, Sarawak...

aku pulang ke KL, malam tu juga terfikir: 
"rasa macam nak ke Thailand esok".
and...yes. setelah selesai urusan tiket, esok pagi-pagi aku bangun bergegas ke UTC Pudu Sentral.
oh, sebenarnya takde passport tapi confident je nak ke Thailand!
selesai urusan buat passport tengah hari tu, petang tu jugak aku fly ke Bangkok, Thailand.
terima kasih Air Asia Thai.
tiket dalam RM600 pergi balik.
32,000 feet di atas awan kayangan. 


Don Mueang International Airport

setiba nya di Don Mueang International Airport, Bangkok, Thailand.
keluar di arrival gate tu nampak ada orang angkat nama.
yes! driver naik kereta Camry menanti.
terus shoot ke Pattaya, Thailand. dalam 2 jam 30 minit la jugak.
upah driver dari Bangkok - Pattaya dalam 1,500 - 2,000 bhat kot?



Solo Trip: Kuching, Sarawak

Thursday, December 05, 2013

بسم الله الرحمن الرحيم



PERINGATAN: 
ENTRY YANG TERLALU BANYAK GAMBAR

Dah lama tak update blog, I feel awkward. 
macam-macam benda yang terjadi lately,
 then I decided to bawak diri ke Kuching, Sarawak untuk bercuti two weeks ago. 
5 hari 4 malam di Kuching Sarawak.
thank you Malindo Air untuk penerbangan yang ohsem!
tiket pergi-balik : RM198.



GLOBAL STARTUP YOUTH

Wednesday, August 28, 2013


What happens when you put a group of more than 500 youth from 60 nations comprising of developers, hustlers, domain experts and youth leaders with a group of more than 100 rock star mentors into a single venue over 3 days? You get world beating ideas turning into ventures! This is the Global Startup Youth! A high impact ideas accelerator aimed at turning ideas into high growth ventures solving real world problems.

The Global Startup Youth is a 3 day action packed, high intensity, challenging yet fun filled, 'get stuff done' bootcamp. It harnesses the power of youth, their cultural diversity, their domain expertise and their deep conversations about today's world problems to accelerate them into ventures, ready to be taken to market and scaled.



1 Malaysia EnTrepreneur (1MET) BOOTCAMP 2013

Monday, August 26, 2013


StartupMalaysia.org is pleased to present the 1Malaysia EnTrepreneur (1MET) Bootcamp 2013.
This bootcamp is an initiative by the Ministry of Finance Malaysia, aims to inspire, catalyze and cultivate the next generation of youth entrepreneurs who will be able to achieve breakthrough success with their respective ventures. The programs is designed to build the competence of local entrepreneurs.

As part of this initiative, 1MET Bootcamp 2013 will be held in 6 cities (Kuala Lumpur, Kuching, Kota Kinabalu, Kuantan, Johor and Penang) reaching out to more than 6,000 participants. The bootcamp aims to introduce the core concepts of entrepreneurship and venture creation to budding and aspiring entrepreneurs.




Macarons, Cake in Jar, and Fancy Cookies by Angel Cupid Kitchen

Thursday, July 04, 2013

 


Nampak sedap kan? Comel je kan semua macarons, fancy cookies and cake in jar ni. 

nom nom nom :9

Saya pernah dua tiga kali beli macarons , cupcakes dengan Kak Rina from Angel Cupid Kitchen ni. memang sangat sedap dan berbaloi. kadang-kadang rasa sayang nak makan sebab kecomelan macarons, cookies dan cake tu. 



D-CODE BOOTCAMP 2013

Wednesday, June 05, 2013


Get ready for an opportunity that will change your life!


D-CODE BOOTCAMP 2013 is a 3-day intensive coding bootcamp facilitated by experts from Silicon Valley, USA to teach you step by step to create Google Chrome Applications and Extensions using Javascript. You will have the chance to present it to a panel of judges and compete for a full scholarship to attend a 2-week basecamp at Silicon Valley, USA in November 2013!




Entry Sampah

Wednesday, May 15, 2013


lama tak update blog.
entah mana hilangnya sifat kerajinan menulis.

dari zaman intern di PETRONAS, 
zaman Final Year,
 zaman graduate, 
zaman menganggur, 
zaman berbisnes tudung 
sampai lah zaman dah kerja dengan StartUp Malaysia. 

semakin lama semakin busy.
maafkan aku, blog.
domain tetap aku renew.
cuma tiada kesempatan untuk update. 
ni pun entry sampah.
heh?
:p


insyaallah akan cuba untuk rajin update.



resipi: banana smoothie

Friday, February 01, 2013


haritu dah buat Banana Caramel. malam ni dinner buat Banana Smoothie pulak. 
sedap dan kenyang. bagus untuk diet. eh?



Tok.




Tok,
hari ni dah 31 Januari 2013. genap 3 bulan, Tok pergi tinggalkan kami semua. kakak rindu Tok. rindu nak usik-usik gurau dengan Tok. raya tahun 2011, Tok sihat lagi beraya dengan kami semua. boleh berdiri lagi. raya tahun 2012, tok dah sakit-sakit. masa tu kakak tahu, raya tu raya terakhir dengan Tok. tak boleh nak mekap-mekap Tok dengan bedak lagi lepas ni kan?



Tok,
lepas ni setiap kali hujan ribut, siapa nak bebel kat kitorang lagi tutup TV kipas lampu semua? siapa nak bebel kat kitorang lagi cermin tu kena tutup dengan kain? siapa nak bebel jerit kat kitorang lagi? siapa nak senyum ketawa dengan kitorang lagi? camne nak dengar ayat-ayat pelik dari tok lagi? 



Tok,
masa Tok mula masuk hospital, kakak risau sangat. kakak takut Tok pergi sebelum kakak sempat jumpa Tok. tapi sempat jugak kakak jaga Tok kat hospital. walaupun kakak sedih masa tu Tok tak habis-habis mintak balik rumah. Tok cakap "aku nak mati kt rumah.. taknak mati kat sini". Tok merayu-rayu tapi kakak tak boleh buat apa. lepas tu Tok keluar hospital, teringat kakak cuti semester dulu, kakak jaga Tok. bawak Hazwan datang rumah, jaga Tok sama-sama. angkat Tok, mandikan Tok semua. Tok selalu tanya, pasal pakwe kakak kan? terus kakak bawak Hazwan jumpa Tok. Tok doakan kakak dengan Hazwan ye? 



Tok,
subuh tu Tok meninggal dunia, kakak terus nangis dapat call dengan sms tu. kalut kakak balik Rompin tukar-tukar macam-macam transport macam tu. tapi, roomate kakak ada cerita sebelum kakak habis belajar aritu. malam sebelum Tok meninggal, Tok ada datang tengok kakak tengah tidur lena masa tu. Tok datang tengok kakak buat kali terakhir ke? 

Tok,
kakak nak Tok tahu kitorang semua rindu Tok. sangat rindu Tok. 



السَّلَامُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الدِّيَارِ مِنْ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُسْلِمِينَ وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ َلَاحِقُونَ أَسْأَلُ اللَّهَ لَنَا وَلَكُمْ الْعَافِيَةَ

Ertinya: “Semoga kesejahteraan bagi kalian wahai para penghuni kubur dari kalangan mukminin dan muslimin. Dan sesungguhnya kami insya Allah akan menyusul. Aku meminta kepada Allah keselamatan buat kami dan kalian.” (HR. Muslim)




Al-Fatihah, Jura binti Ngah. 







Review: The Impossible

Sunday, January 27, 2013


rasa lama tak review movie dalam ni. sejak final year haritu, tengok wayang banyak kali tapi nak review tak berkesempatan pun sebab tak cukup masa sangat. kesian blog berhabuk. last week tengok wayang pun lupa nak review. ok, kali ni review filem "The Impossible".

siapa masih ingat bencana Tsunami  Disember 2004? bencana yang beri impak besar kepada keluarga mangsa yang terlibat. nak tengok cerita ni, kena feeling macam kita ni berada di tempat kejadian. yeah, feeling kekeluargaan tu penting. 




Resipi Banana Caramel

Saturday, January 26, 2013


sambil tanam anggur di rumah, main masak-masak juga. 
dan oleh sebab blog lama dah tak update atas sebab kesibukan final year yang lalu, 
takpe, mari kita update resipi. hahaha~

semalam masak Banana Caramel.
ada yang mintak resipi la apa. 
meh nak citer. senang je sebenarnya.



Wayang punya cerita.

Friday, January 25, 2013



rasanya boleh dah ni tambah 1 lagi bahagian kat column tepi tu.



Dari Tanjung Malim Ke KLCC - Fdaus Ahmad

Thursday, January 17, 2013



dulu pernah dah buat review Sembang Kencang 1 (SK1) dan Sembang Kencang 2 (SK2) kan? kali ni meh aku cerita pasal Dari Tanjung Malim Ke KLCC (DTMKK) pulak. buku ketiga hasil tulisan Fdaus Ahmad . cerita panjang kalau nak stroy pasal misi pencarian buku ni, tapi takpe. aku pendek kan. aku pun malas nak story berjela-jela kan.




 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates