Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 1

7:47 pm



Terbang ke Kuala Namu, Medan jam 8 lebih, sampai di sana pun jam 8 lebih waktu Indonesia. sana lambat sejam. so pepandai la korang auto set jam ikut waktu sana. sampai je kat Kuala Namu Airport, masih gelap lagi siap ada sunrise menyambut kehadiran seorang yang bernama Neyra ni. hahaha! kabus, sejuk dan nyaman aman damai je. oh ye, 40 minit je penerbangan dari Kuala Lumpur - Kuala Namu.

terus keluar dar perut kapal terbang, mencari Suhaila. oh adik kawan sebenarnya. kenal Suhaila ni sehari sebelum nak fly ke Medan. pun boleh! student kat Universitas Sumatera Utara (USU). lepas tu Suhaila cakap, jom naik train? katanya train baru ni dia pun tak pernah try lagi.





Kuala Namu Airport ni sebenarnya baru jugak. berpindah dari Polonia Airport. untuk dapat rasa dua airport baru dalam satu hari. hahaha! Stasiun Kereta Api Bandara terletaknya betul-betul dalam Kuala Namu Airport ni jugak. ala, macam ERL kat Malaysia la. pesen sama jugak. beli tiket harga 60,000rp je sebab tengah promo bulan May. harga biasa ialah 80,000rp.



naik train baru wiwiwiwi. perjalanan dari Kuala Namu Airport ke Bandar Medan adalah selama 30 minit tapi sebab view sepanjang perjalanan tu sawah padi, and sambil borak-borak dengan Suhaila, saya lupa dah nak lelapkan mata. bestnya train baru! laju pulak tu tahu-tahu je dah sampai pun.

dari Stasiun Kereta Api, kami naik Taksi ke rumah beliau. sebab nak check in hotel pun baru jam 9 lebih masa tu. budak ni pun ada latihan tarian dengan kawan-kawan universiti. maka, terus pulang ke rumah dia, dan saya membuta di sana. kahkahkah. kumpul tenaga untuk keluar tengah hari tu pulak.

 



Tengah hari tu, dari rumah Suhaila kami pergi ke Jalan Dr Mansyur dengan Liniey, housemate Suhaila menaiki Beca! hahaha muat tiga orang okayh! Lunch di Restoren Ayam Penyet Surabaya, Jln Dr Mansyur. Order mie ayam special 14,000rp, air soda gembira 12,000rp. Kawan-kawan saya order ayam penyet 17,000rp, air manis dingin 4,000rp dan jus semangka 11,000rp. Lepas tu sementara tunggu taksi yang kami call, beli pulak durian pancake tepi jalan 2pcs 15,000rp. Tapi lepas tawar menawar dapat beli 6pcs 38,000rp! sedap sangat durian crepe kat Indonesia ni. banyak durian dari cream hokayh!


Lepas Lunch, kami terus ke Grand Sakura Hotel, Jln Prof H.M Yamin untuk check-in. saya dah book Hotel ni awal-awal thru Agoda. untuk dua malam, cuma RM202 including taxes semua. yang bestnya, book Deluxe Room, dia upgrade free jadi Executive Room! besar gilaaaaaaa bilik dan selesa!


Lepas dah guling-guling lompat-lompat atas katil, kami bertiga dari Grand Sakura Hotel ke Pasar Petisah untuk shopping! dari Hotel ke Pasar Petisah, naik becak cuma 12,000rp. kat Pasar Petisah ni banyak lah jubah, baju, kain, seluar, kasut apa semua. saya cuma beli maxi skirt, 90,000rp. 


inilah becak yang jadi kenderaan rasmi kami berjalan hahaha. sebab naik becak? sebab murah. tapi kalau dia letak harga mahal sampai 25,000rp ke apa dan korang tahu tempat nak pergi tu tak jauh, baiklah korang blah dan naik taksi je kalau tak dapat tawar menawar. lepas dah habis shopping tu, pergi balik hotel lagi sekali untuk rehat. dari Pasar Petisah dapat naik beca 15,000rp ke hotel. jauh jugak sebenarnya. thrill betul naik beca macam naik jeep masuk hutan. 



lepas cukup rehat, malam tu kami ke Centre Point Mall, Medan.  naik becak je 10,000rp. Mall ni baru bukak katanya. bebudak ni pun tak pergi lagi. tujuan utama nak ke Mall ni nak cari simkad (kat sana panggil Kartu) dan beli topupnya sekali (kat sana panggil topup tu Pulsa). malam tu pakai skirt baru beli pagi tu! biasalah backpacking tak bawak seluar baju sangat pun semua beli je la. haha~



besar dan cantik mall ni, tapi diorang cakap mahal. tak tahu la saya rasa murah lagi dari KL. lepas tu pusing-pusing cari kedai telefon Kartu banyak habis. kawan cakap beli kartu Simpati murah. last-last saya beli kartu XL je. senang ada Kartu nomor Indonesia sebab saya ramai kawan nak call so senang. nak online pun murah! sebab UNLIMITED quota, harian baru 2,000rp. mingguan 12,500rp. murah gila! laju pulak tu internet sini. unlimited lagi. boleh instagram banyak-banyak! gratis call dan sms lagi.  oh kartu harga 25,000rp. pulsa pulak 20,000rp. potong simkad untuk iPhone, 5,000rp. total dalam 50,000rp lah. 



Malam tu dinner pun di Centre Point. lapar sangat dah. asyik makan je duduk sini. Jalan-jalan cari makanan dinner malam tu at Eat & Eat, Centre Point Mall. macam Food Court la sebenarnya. ada makanan-makanan dari Malaysia lagi tapi tak sedap dan real macam kat Malaysia la haha. malam tu makan Lok Lok Penang BBQ 70,000rp, Lok Lok Penang Soup 45,000rp, Hong Kong Crepe Nutella Pisang 25,000rp, Teh Botol 5,500rp, Egg Soya Pudding 18,000rp, Okonomiyaki 25,000rp dan Modanyaki 24,000rp. habis duit try semua makanan je hahahaha!

balik ke Hotel malam tu, dari Centre Point Mall ke Hotel naik taksi Blue Bird, 14,000rp. rehat, dan sambung berjalan Day 2 pulak!












You Might Also Like

13 comments

  1. Ayat pun dah berubah jadi Indonesia..heee. Cantik dalam keretapi baru tu.

    ReplyDelete
  2. medan saya belum sampai lagi.... jakarta dan bandung dah sampai...

    ReplyDelete
  3. biar benaran dong.. heheh nak komen dalam bahasa indon la.. rasa mau pergi saja

    ReplyDelete
  4. biar benaran dong.. heheh nak komen dalam bahasa indon la.. rasa mau pergi saja

    ReplyDelete
  5. biar benaran dong.. heheh nak komen dalam bahasa indon la.. rasa mau pergi saja

    ReplyDelete
  6. FULL GROUND PACKAGE MEDAN INDONESIA 3 DAYS 2 NIGHT
    RM370 PER PERSON MIN 4 PERSON.

    DAY 1 KUALANAMU – PARAPAT - LAKE TOBA
    • Arrival at KualaNamu International Airport in Medan.
    • Breakfast at local restaurant.
    • Proceed to Parapat Lake Toba.
    • Lunch at local restaurant.
    • Enroute stop at Paten Shop.
    • Having dinner at local restaurant.
    • Then check in to hotel for accommodation.
    • Then free at own leisure and rest.

    DAY 2 PARAPAT- BRASTAGI - MEDAN
    • Breakfast at hotel
    • Took the local ferry to Samosir Island
    • Straight to Tomok is about 5km from Tuk Tuk on Samosir Island.
    • In Tomok you can see the grave of King Sidabutur.
    • Visit Batak village
    • Continue travel to Brastagi
    • Enroute stop at Simarjarunjung
    • Stop at SipisoPiso Waterfall
    • Visit Pasar Buah at Brastagi.
    • Having lunch at local restaurant.
    • Then proceed to Medan.
    • Check in hotel at medan.
    • Visit Maimoon Palace.
    • Prepared for dinner at local restaurant.
    • Visit Merdeka walk for relaxing.
    • Then free at your own until proceed back to hotel.

    DAY 3 MEDAN - KUALANAMU AIRPORT.
    • Having breakfast
    • Visit Masjid Raya.
    • Shopping at Toko Batik
    • Check out for souvenir or t-shirt at Pajak ikan.
    • Having lunch at local restaurant.
    • Go to shopping complex for souvenir and some local product.
    • Some tourist enjoy the cheapest massage and spa.
    • Transfer back to Kualanamu International Airport.

    Package Include :
    • Airport pick up and transfers
    • Hotel at Medan , Parapat
    • Meals : Breakfast , Lunch , Dinner
    • Transport : MPV or Van ( Driver include )

    • ITENERARY MAY CHANGE DEPENDING ON TIME , WEATHER CONDITION OR CUSTOMER DEMAND.
    • TOURIST ARE ADVISED TO HAVE THEIR OWN INSURANCE COVERAGE.
    • FOR 3 DAYS 4 NIGHT AND 4 DAYS 5 NIGHT ALSO AVAILABLE.

    For further Information and inquiry:
    0124156404 CALL MESSAGE WHATSAPP. ( IRWAN )

    ReplyDelete
  7. rasa teringin plak nak pergi sini

    ReplyDelete
  8. kita ada menyediakan Ground Pakej ke Medan-Lake Toba-Berastagi.. boleh whatsapp: +6012-6047593
    intagram/fb : giadolairiscollection ^_^

    ReplyDelete
  9. enggak pernah sampe di medan lg dong! hehehe

    ReplyDelete
  10. Selamat Pagi...
    Mau ke Danau Toba...
    Mau ke Berastagi..
    atau hanya jalan jalan di Medan..
    Butuh sewa mobil di Medan..
    Yuk hubungi ke Medan Star Rent Car
    Murah...
    Mulai dari Rp. 350.000/hari.
    bisa hubungi ke 085262831660/085297000264
    atau buka webnya untuk info lebih lanjut.
    klik http://medanstarrentacar.com/

    ReplyDelete
  11. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : [email protected] : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S