Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 2

9:41 am



Day 2 at Medan Indonesia, lepas setel hal sikit kat town, tengah hari tu pergi Centre Point Mall sebab ada lunch date dengan adik angkat yang dah kenal 5 tahun kat Facebook, Vina Ginting. punyalah eksaited dia sannggup datang Centre Point untuk lunch. dari Hotel ke Centre Point naik beca, 10,000 rp. heret Alan sekali sebab masa tu kebetulan Alan baru sampai dari Malaysia. 



janji dengan Vina untuk berjumpa di Solaria. nampak macam mahal je kedai ni padahal not bad pun harga. terus order Jus Alpulkat! sebab kawan-kawan Instagram pesan tu menu wajib rasa kat sini. lepas tu order Bolognese Pasta (17,000 rp). harga Jus Alpulkat pulak, 15,000 rp. murah kan? sedap weyh! manis je rasa Alpulkat tu. Avocado kat Malaysia pahit. hahaha.



jumpa Vina Ginting, peluk cium lepas tu whatsapp gambar kat Dessy Natalia (adik angkat jugak, and cousin Vina) yang sekarang ada di Bandung. terus menjerit jeles budak tu kat Bandung. takpe Dessy, nanti kakak ke sana ya? Lunch tengah hari tu Vina belanja semua orang. lepas tu dari Centre Point nak ke Pajak Ikan, Vina tumpangkan naik kereta boyfriend dia. rupanya hujan kat luar tu. 

sampai kat Pajak Ikan tak boleh buat apa sebab hujan dan jalan basah. Pajak Ikan ni banyak jual kain-kain semua la macam Jalan TAR jugak. macam tak selesa nak berjalan kat Pajak Ikan, saya dan Alan ke Sun Plaza. sebab Alan tak convert duit rupiah lagi maka ke sana untuk tukar duit. kata Vina, di sana murah. 



dari Pajak Ikan ke Sun Plaza naik becak, 15,000rp je. sampai Sun Plaza terus tukar duit yang memang rate dia sangat murah! lepas tu jalan-jalan dalam Sun Plaza, and makan lagi! kami makan di Es Teller 77 Juara Indonesia, order Es Teller harga 17,273rp dan Otak-Otak Goreng 22,727rp. oh handbag kat Sun Plaza sangat murah tapi memikirkan semua susah nak hand carry atau masukkan dalam backpack maka lupakan saja hasrat tu. then, semua penat dan pulang ke Hotel. dari Sun Plaza ke Hotel, naik becak 25,000rp.


balik tu penat, saya melantak dua jenis pisang goreng. order room service je kat Hotel tu. pisang goreng keju biasa 15,000rp dan pisang goreng keju coklat 17,000rp. sedap gila yang coklat tu. karennnn~ malam tu besia ke Merdeka Walk pulak jumpa Susan dan Alan jenjalan bersama.


dari Hotel ke Merdeka Walk kami bertiga naik becak, 15,000rp. jenjalan tengok suasana malam. cantik bandar Medan ni rupanya bila waktu malam. lepas tu apa lagi? makan time! haih berapa kali entah nak makan dalam satu hari. 


Kami ke Restoran Nelayan di Merdeka Walk, atas suggestion rakan-rakan Instagram juga. Waduhhh! dimsum nya enak banget deh. saus nya beda sekali. gendut gue di medan ni. total minum dan makan semua 114,000rp. agak mahal sebenarnya tapi puas! 


dekat Merdeka Walk ada Amanda Brownies. katanya sedap. baru je ingat nak beli, Susan belanja sekotak sorang. Alhamdulillah rezeki. satu kotak brownies sedap ni berharga 31,000rp. murah kan? dalam RM10 macm tu je. besar kot!


dah puas makan, hati girang, kami nak pergi Rumah Hantu tapi sebab masing-masing takut maka kami berjalan ke pusat karaoke je ramai-ramai. satu jam, 55,000rp je. murah! bilik besar boleh baring tidur. dapat air free and yang bestnya ada banyak lagu baru dari Malaysia! hahaha! takde la saya nyanyi lagu Peterpan memanjang kan. 




malam tu dipenuhi aktiviti berjalan je dengan makhluk berdua ni. buat-buat macam tourist jalan kaki bandar memalam, amek gambar apa semua. dekat Stasiun Kereta Api pun boleh! the best night ever at Medan! enjoy sangat dengan Alan dan Susan. 

malam tu balik pengsan terus. macam tak percaya esoknya nak balik dah. sobs. bersambung entry Medan Day 3 pulak! more adventure. hahaha. 










You Might Also Like

6 comments

  1. kita ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi..boleh whatsapp: +6012-6047593
    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

    ReplyDelete
  2. PAKEJ MURAH / JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

    Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

    Salam kenal dari kami, Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
    Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insha Alloh, driver & tour guide kami yang profesional santun dan peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Special offer 2015... Jom tempah transport murah kat Bandung jer .

    Rate per Kereta per Day :

    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 400.000 or RM 115

    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 550.000 or RM 160

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 650.000 or RM 185

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245

    *Masa sewa 14 jam/hari (8am to 10pm)
    *Include : fuel, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
    *Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
    *Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
    *Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

    Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps.

    Terimakasih,
    Bimo Mekarwangi Tour

    Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
    Email : [email protected]
    Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
    Call : +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp : +6282214441280
    +6282216270779
    Email : [email protected]
    Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
    Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

    Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

    ReplyDelete
  4. Greetings Sir / Madam I hope all is always given his health and given sustenance (ameen). Here we will offer all the cars for (Bandung / Jakarta City Tour). For anyone Sir / Madam existing plans for vacation in Bandung / Jakarta and need a car to transport during the Bandung / Jakarta okay PM or WhatsApp only:
    Call: +6282214441280
    +6282216270779
    WhatsApp: +6282214441280
    +6282216270779
    Email: [email protected]
    Our guaranteed for a very decent price and the best service / service 5 ***** Star (Insha Allah).
    Sorry Sir / Madam, if there is an inscription that less pleasing in the Promotion we offer..

    Nb: The more expensive ones also much cheaper there, but we assure you the best stay Dhani Bandung (Insha Allah) way street in Bandung is very cheap, Thank you very much..

    ReplyDelete
  5. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : [email protected]
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  6. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : [email protected]
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S