Malaysia 80s Kids

4:10 am

Anda 80s kids? Lahir dalam tahun 80-an? Best tak kalau korang ingat semula kenangan zaman 80s korang dulu? Kat twitter petang tadi hot gila issues 80s kids ni. Beratus-ratus tweet guna hashtag: #80skids … tak percaya? Search! Pasti korang tersengih-sengih ingat memori lama. Aku pernah buat entry pasal 80s kids ni dua tahun lepas, tahun 2007. entry part 1 dan entry part 2 ...

Kat sini, aku review semula. Jom baca!







Tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron, power rangers, ultraman, ninja turtles, maskman, gaban….

kat skola ade salesman jual buku cerita. hari ni bg list, esok mintak duit kat mak nak beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu or vitagen pon camtu gak.

kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku. Betul tak?

berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sebelah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment (kad hijau tu). pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb... vitagen pun baru jek 50 sen. Pastu, semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ. cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukul tapak tangan...kan? lagi satu, bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la...

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa dgn family. ni for those yg dok KL laa. Aku tak dok KL pon tau…mak aku suka shopping sana…

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal2…

main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. Dulu mana ada PSP ke PsOne ke…

jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.

takut BCG tp lepas inject poyo la pulak kan...

Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

internet? email? mendalah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 ringgit je..

kite pegi kedai runcit, balik skola beli JoJo xpon Tora pon best gak. Beli semata2 nak mainan, coklat die x mkn pon….. beli Chickerdis, Mamee,Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'TiKam'

bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar sekola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal. RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die lepas tu pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu. pastu apa lg? tayang kat kawan-kawan...

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa... permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two- three', 'Police & Sentry', cop cop tiang, kejar2 duduk..

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88. skarang digelar 'remaja'. bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam. AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru. Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control. dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...


okayh...jom kite check, kite ni dah tua ke:


1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum, tersengih mcm kera sumbang.

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin, ada anak...

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je!

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone.

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari, semua tak larat topup...

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace entry ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg. Sure diorg suke punye laa...hehehe...

Yaa, kite pun dah semakin tua!!
Teringat zaman2 dulu kan?
jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni.
kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

You Might Also Like

4 comments

  1. hihi anna lahir 90s.
    tp 1991 lah.
    still byk lagi yg ada mcm sis listkan ni.
    abang dtg bg list buku tulah,
    van milo free dtglah,
    misi dtg bg kad hijau lah,time tu mmg cuak gilaaa.haha.
    banyak lagi lah.best je bila igt blk altho taklah mcm skrg canggih2.
    tp kenangan kn,kecik2 xde lah nk pk byk mslh.

    ReplyDelete
  2. salam knlan^^....kamu lahir thun bpe??

    ReplyDelete
  3. weh.. ni sbnrnya untuk budak2 yang lahir lepas 1986.. kalau budak2 1980 - 1985 lain sikit list nya.. huhu

    ReplyDelete
  4. tora dtg lagi..hahha

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S