468x60

.

Solo Trip: Medan, Indonesia - Day 3

Friday, June 20, 2014



Hari ketiga berjalan di Medan, sebelum pulang. flight waktu malam maka siang ni berjalan dulu kesana kemari. destinasi pepagi buta tu adalah Medan Central. gigih okayh bawak bakpack, lepas tu redah naik becak ke sana, 25,000rp. jauh sebenarnya tempat ni. 



sepanjang perjalanan tu biasalah naik becak ni segala jenis shortcut dia lalu. sampai kan pasar pagi pun dia redah masuk. berbau ikan la semuanya. hahaha! nak adventure sangat kan. banwak beg besar gabak naik becak terhuyung hayang habis. 

sampai kat Medan Central teruja habis tengok segala jenis baju, kain batik, kain lace, telekung dan sebagainya. tapi saya bukan jenis shopping sangat pun maka saya beli Kebaya Hitam lace gold, 150,000rp, Runner table sulam bunga 200,00rp. dua ni je hahaha. lepas tu beli perfume 5,000rp. dah penat berjalan berpeluh bagai, terus masuk Medan Mall, dan lepak Es Teller 77. penat ya ampun jalan bawak backpack berat ni. 


Lunch tengah hari tu order Soda Gembira 13,000rp, Mi Ayam dan Es Milo 22,000rp dan Pisang Bakar Coksuke 19,000rp. nyumnyum makan sesaje sepanjang masa. dari Medan Central pulak, kami ke Pasar Hindu naik becak 22,000rp untuk beli souvenier. kat situ boleh pakai duit rupiah dan ringgit malaysia. saya beli jubah 190,000rp , Magnet 10pcs 100,000rp dan wallet batik 6pcs 200,000rp.


 

lepas tu dari Medan Central terus ke Stasiun Bandara Kereta Api untuk ke airport terus. masa tu baru jam 2 petang. cadangnya nak simpan bag kat situ lepas tu nak pergi jenjalan kat Centre Point malangnya, kena jalan jauh dan hujan. maka saya dan Alan hanya melepak di Stasiun Kereta Api yang baru tu sambil kira duit lepas tu Alan sampai tertidur atas sofa. menanti si Susan masa ni tak sampai-sampai. 


jam enam petang kami bertolak ke Kuala Namu Airport. sempat selfie dalam kereta api. tiket ke Kuala Namu Airport, cuma 80,000rp. cuma 30minit dan laju! cepat sampai. 


 

 

masa ni da beriye bergambar sebab masa sampai haritu letih sangat pepagi buta tak sempat pose pose dalam Airport baru ni. lepas tu terus beratur bayar airport tax 75,000rp dan oh tetibe masa ni terkejut tengok ada notis bagitahu airport tax bakal naik!~ omg omg 200,000 rp mulai 19 May. kononnya masa ni dah mula cakap "ahhh lepas ni taknak lah datang Medan dan! mahal tax!". cis padahal masa type entry ni dah beli tiket MAS nak ke Medan lagi bulan puasa nanti. hahaha.


sebelum pulang ke Malaysia, sempat lagi lepak minum Jus Alpulkat sebab takut rindu bila balik Malaysia. 20,000rp mahal tapi nasib baik lah sedap kan. lepak minum ramai-ramai sebelum berpisah dengan Susan ni hah. 


terima kasih Susan sanggup hantar sampai ke Airport. terharu dapat kawan baru macam ni, kenal Susan ni hari pergi Merdeka Walk tu la. mana pernah kenal sebelum ni. kahkahkah. saya kan jenis backpacking redah sahaja? 

Jumpa lagi, Medan Indonesia.
Julai ni saya terbang ke sana lagi.





















4 comments:

  1. Anonymous said...:

    Bestnya

  1. tiga lalat said...:

    Salam. Hee seronok baca travel medan sorang2 .

  1. kita ada menyediakan ground pakej Medan-Lake Toba-Berastagi..boleh whatsapp: +6012-6047593
    instagram/fb: @giadolairiscollection ^_^

  1. Hamzah Saragih said...:

    4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106
    Email :[email protected]
    Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
    Facebook :Hamzah Saragih
    Ym :Hamzah Saragih

 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates