LEVEL 3: "BANTU SAYA UBAH BLOG SAYA"

9:03 am




LEVEL 3



alhamdulillah aku dah masuk Level 3 dalam cabaran level master KAMIBLOGGER. terima kasih tak terhingga atas sokongan korang semua. memang sayang korang sangat2~~ kalau aku menang, dapat gaji nanti aku belanja korang yeh?

tugasan untuk level 3 ini memang mencabar tahap keupayaan minda aku. cis, nama pun cabaran kan? okayh lah tugasannya, aku dikehendaki membuat artikel mengenai blog aku sendiri yang tak berapa hebat. dah nama pun tak hebat blog buruk aku ni, maka tajuk artikel aku ialah "BANTU SAYA UBAH BLOG SAYA" .


1. Apa yang menarik mengenai blog anda?

apa yang menarik? aishhh susah betul nak jawab soalan ni. kang kata aku bajet best plak. hurm, blog yang bertemakan kawaii dan pinkish gila kegemaran ramai perempuan (ade jugak lelaki suka pink okayh?) ni merupakan personal blog aku. banyak cerita personal aku dalam blog ni. selama dua tahun lebeyh dah dalam dunia blog ni, agak ramai sudah memuji dan mengutuk aku dalam blog ni. antaranya tentang cara penulisan aku. yer, memang kadang-kadang macam cikgu BM tengah mengajar sebab skema gila vavi, tapi ramai gak pengunjung blog ni yang suka aku tulis macam tuh. dan itu yang buat mereka tertarik untuk datang selalu. cantik menarik tertarik kao memang da boom! pinkish itu sedap mata memandang dan blog aku agak simple , dan ramai juga pengunjung tertarik dengan lagu tema blog aku ni. ada korang pernah dengar lagu2 soko sebelum ni? jawab sendiri :)


2. Kenapakah anda menyusun kedudukan blog anda seperti sekarang?

kenapa yer? sebab aku lebih suka blog yang simple dan agak "kosong". cuba korang tengok blog aku. ada 1 sidebar kan? aku lebih suka ada 1 sidebar, dari ada kat kedua-dua belah. nani kang aku tak tau plak nak letak apa benda. lagipun, bukan kah lagi banyak widget lagi berat blog korang? baik susun macam ni. lagipun, aku dah susun ikut bahagian masing-masing agak nampak lebih teratur, kemas, dan yang pentingnya COMEL

ada yang tak suka? sila komen kat bawah.


3. Apakah konsep Blog anda?

konsep blog pulak dah. adoi, yang ini aku tak berapa pasti. apa yang aku pasti, blog aku bukan lah berkonsepkan Bali ker apa. juga bukan moden kontemporari tetapi berkonsepkan simple, padat, dan kawaii. yer, apa yang penting? kerjasama! eh bukan. kawaii!! berkonsepkan latar belakang putih pink, blog aku akan dipastikan kekal comel macam tuannya. bertajuk: "ini blog neyra" untuk korang konpem yang korang sedang berada dalam dunia neyra. yer, dunia aku. itu matlamat blog aku. untuk korang faham macam mana dunia aku. cewahhh...

tapi lungkin aku akan bertukar konsep sempena tahun baru? siapa tahu kan? so, ada cadangan konsep baru?


4. Adakah anda inginkan Trafik?

siapa yang taknak trafik? lagi mahu tanya ka? bodoh lah kalau taknak trafik dalam dunia blog ni kan? aku tau blog aku tak sefemes blog dot com lain kan? tapi takpe, segala pengunjung blog aku tetap aku hargai. tanpa trafik, hidup ku tidak bermakna. walaupun sehari tuh bape kerat jek lah makhluk yang datang blog aku yang tak indah ni. maka, rajin-rajin kan lah selalu diri korang utk datang blog aku ni. sama-sama membantu naikkan trafik aku. nanti dapat lah aku menang level 3 ni. 1 pengunjung, 1 markah tau! terima kasih korang keranan menaikkan trafik aku.


5. Apakah perancangan blog anda masa depan?

aku takde lah long term planning blog aku untuk 5 tahun akan dtg ke apa kan? tapi, aku harap blog aku akan terus membangun, dam maju kehadapan. contoh ada domain sendiri ke. walaupun dah lama aku ber-blogging, aku akde domain sendiri lagi. masih di bawah bumbung blogspot aku ni. dan, aku harap juga blog aku akan lebih ramai pengunjung di masa hadapan dan menjadi pujaan idaman jejaka dan gadis di luar sana. cesss! terlebeyh sudah. mantapp gitu!


6. Adakah blog anda berat dan bagaimana anda nak atasinya?

setakat ni, takde orang lagi bagitahu blog aku berat. aku pun dah letak blog aku kat penimbang berat kat pasaraya. not bad lah berat dia, takde lah seberat tuannya yang sangat temok dan tambam ni kan? tapi kadang-kadang kalau dah internet aku slow gila, blog ni macam berat gak nak load kan. hahaha. tapi kalau kosong jek, tak best plak blog ni. macam mana nak atasi?

buang widget yang tiada gunanya! tidak pening, tak payah letak lah weyh. sebab tu blog aku takde calendar, jam, apa kejadah semua tuh. segalanya simple. kan lebih mudah? serabut otak jek kalau blog berat nak load. tak termampu nak ditampung oleh kesabaran pengunjung kang.

pastikan internet korang laju dan broadband korang tidak berperangai beruk. biasa ah beb, kalau bloig ringan tapi internet slow tak guna gak kan? tetap slow nak load gituu. hahaha. pegi POTONG cepat!

bandwidth? hah tuh pon penting. poasikan cukup. bukan cukup-cukup makan jek. kang tak cukup bandwidth macam mana korang nak masuk blog aku slalu? kang tak naik plak trafik aku. hahaha.

lagi satu, video! aku paling tak suka letak video dalam blog aku. nak tau kenapa? memang cukup menyampah sebab video boleh buat blog korang berat. apa kata, tukar jek video tuh ngan link je. suruh jek rakan-rakan klik link utk tgk video. bukan kah lebih afdal?

maka, apa cadangan korang untuk aku ringan kan lagi blog aku ni? kalau korang rasa mcm terlebih banyak idea nak kongsi, tinggalkan idea bernas korang kat komen okayh?



lastly, tolonglah tinggalkan komen korang walaupun korang rasa macam bosan je dengan blog aku ni. kat kolej aku belajar, user satisfaction sangat penting. kalau korang tak selesa, nak kutuk puji segala bagai, komen lah yer. aku mohon sangat bantuan korang. tunaikan tanggungjawab anda. keputusan di jari anda. komen dan banu aku untuk menang! :)






You Might Also Like

36 comments

  1. way to go!!!..
    Keep on movin...
    Chaiyo!Chaiyo!Chaiyo!

    ReplyDelete
  2. x meminta manyakk..
    I nak crocs hokay...Crocodile dundee~hehe

    ReplyDelete
  3. cuma nak mintak muzik tu tolong off kan...

    this is just a personal web log. it tells about your life. thats it.

    ReplyDelete
  4. minimalist yet cheeky! This is wat tis blog all about. CHeeky ke? :D2q

    ReplyDelete
  5. layout simple.. pastu tak berat langsung.. cute gak.. sesuai la ngan pempuan..

    ReplyDelete
  6. Abaikan aper org nak kutuk pasal blog kita..kalau kutukan bagus..ambil..

    Nak lagi best, buat blog kat hosting sendiri..full control..

    Dan satu lagi..music tu leh melembapkan bloc

    ReplyDelete
  7. chayok2!!
    teruskn usaha anda..
    usaha tangge kejayaan..
    rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan..

    ReplyDelete
  8. Hi !.
    You may , perhaps very interested to know how one can collect a huge starting capital .
    There is no need to invest much at first. You may begin earning with as small sum of money as 20-100 dollars.

    AimTrust is what you thought of all the time
    The company incorporates an offshore structure with advanced asset management technologies in production and delivery of pipes for oil and gas.

    It is based in Panama with affiliates everywhere: In USA, Canada, Cyprus.
    Do you want to become an affluent person?
    That`s your chance That`s what you desire!

    I feel good, I began to get real money with the help of this company,
    and I invite you to do the same. It`s all about how to select a proper partner utilizes your savings in a right way - that`s AimTrust!.
    I take now up to 2G every day, and what I started with was a funny sum of 500 bucks!
    It`s easy to join , just click this link http://ulehovyhop.servetown.com/yfukyg.html
    and lucky you`re! Let`s take this option together to get rid of nastiness of the life

    ReplyDelete
  9. simple n cute, x berat.. i like.. hehe.. x de pe nk ckp..(tp dh ckp da.. -.-") just seswai la ngan jiwa pompuan yg sukekan sesuatu yg cute kan.. saye pun suke cute.. tp sy ni lelaki.. xkan la nk tunjuk.. haha.. ilang macho :P

    ReplyDelete
  10. babe..i suka blog u sbb u guna ayat skema bila bercerita..sdp! )

    ReplyDelete
  11. komen ikhlas dari aku...

    for the design, dah ok dah tu. simple, very the gurly, and light.
    so, dh ok lah tu.

    layout lak, perlu sedikit pengubahsuaian. cadangan aku klau ko nk buat layout 2 column. lebarkan saiz column untuk balancekan spacing. ur current column size usually for 3 column layout.

    lg 1, widget fcuc overlap dgn nuff innit. terdapat gangguan disitu.

    ReplyDelete
  12. pelbagaikan dan tulis entry yg menarik.. pasti ok!

    ReplyDelete
  13. same lah kita...bahasa melayu ikot sedap hati...tp still bhs melayu kan mskdnye...hihi....yeay,teruskan berjuang (entry ini)

    ReplyDelete
  14. waduh...aku pon kdg2 keliru bab2 hias blog nih...ikut sedap mate aku je....hihi....cayok ye!

    ReplyDelete
  15. aku suke gambar kerbau tepi tu..kikiki..harap menang..hui3

    ReplyDelete
  16. pastikan anda menang. Hahaha!~ anyway, blog ko dh jadik feveret tpt 'lepak' aku, sbb dh lame x jumpe ko kan? kire nih pengganti.

    Overall, aku ske blog ko. simple je.
    Ringan ke x aku x pasti sbb bandwidth tpt aku lebyh bri cukup tuk bukak blog ko tuh.Haha~!

    ReplyDelete
  17. gud luck..gamba sama plak..kebetulan je..huhu..

    ReplyDelete
  18. teruskan usaha.. walaupun kte tak kenal tapi rase mcm elok gak r bgini..
    slalu gak i g jalan2 kat blog u ni...
    simple n nice

    ReplyDelete
  19. go baby go!
    aahahha
    ehh
    blog u dah cun
    simple and no pimple!
    i loike!
    :P

    ReplyDelete
  20. Abaikan aper org nak kutuk pasal blog kita..kalau kutukan bagus..ambil..

    Nak lagi best, buat blog kat hosting sendiri..full control..

    Dan satu lagi..music tu leh melembapkan bloc

    ReplyDelete
  21. pada saya sempoi n menarik...biasala blogger mana ada yang puas ati ngan blogger...ahaha

    ReplyDelete
  22. saya anti blog ade lagu..hahahaha

    ReplyDelete
  23. ada lagu ek blog neh? emm aku tak tahu sebab dah block :p
    anyway wa suka lomboo toh

    ReplyDelete
  24. good luck eyra..kejap dah masuk level 3..chayok2...

    semoga berjaya ke next level

    ReplyDelete
  25. blog ni comey cam tuan dia...haha..best cam tuan dia juga...sempoi cam tuan nye juga...hehehe

    ReplyDelete
  26. hai selamat berjaya dalam caparan ini.. blog ni mmg nice.. just satu je aku nk komen.. nape tulisan dlm blog u ni kecik je ek.. mngkin orng len x kisah.. tapi kalau visitor yg mcm i ni yg mempunyai masalah tegok tulisan kecik2 nnt msti dorang sussah gak nk baca dan sekali gus akan menurunkan traffik blog u..

    ps:inginkan mata yg cntik dan menawan sila la kt laman aifah-collection

    ReplyDelete
  27. wahwahwah berapa byk level ni yunk? haha.

    ReplyDelete
  28. komen.
    komen.
    komen.
    hah!
    nah 3 komen.
    so, nak bagi ape kat i yg dh kasi 3 komen ni..?? ~*_*

    ReplyDelete
  29. free style blogging? I like.... Like it so much. Teruskan perjuangan. ^_^

    ReplyDelete
  30. Muzik perlu dihentikan, atleast jgn letak kat autoplay. Sebab? Klu mcm saya bukak 5 blog utk komen balas, jika 3-4 blog berlagu, maka komputer saya akan [email protected] atau BSOD. Tqs.

    ReplyDelete
  31. hehe... blog ni memang tak berat pun ni :) , tapi kalau pasal lagu tu mungkin betul.. jangan buat autoplay , kesian kat sesaper yang internetnya problem

    ReplyDelete
  32. kamu harus benar-benar memilih seksama untuk perihal grafis di blog kamu, saran saya : sesuaikan dengan tema blog, jangan berlebihan menampilkan grafis supaya blog kamu tetap indah dilihat dan nyaman dikunjungi. saya dukung kamu.

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S