aku dalam dilema. tolong aku!

7:44 pm


aku mmg banyak benda nak update.
pasal aku dah resign kerja,
pasal ada makhluk Allah sengal dalam hidup aku,
pasal kisah chenta ke apa.
eh merepek.
tapi semua tertangguh gara-gara ini.

sekarang aku dalam dilema.
nak pilih mana Uni yang aku nak masuk.
dan aku ada 5 hari je lagi untuk buat keputusan.

so sila lah baca "justification" kat bawah ni.
ayat semua nak perli.
peduli hapa aku.
hahahahah

1. Universiti Teknologi Petronas, Tronoh Perak

  • dekat dengan kampung aku. (40 min je perjalanan)
  • course Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Teknologi Maklumat dan Komunikasi
  • 3.5 years but aku rasa aku boleh transfer credit
  • fees: around RM 52,500.00 which mean SANGAT mahal. 1 sem 7,500

2. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Batu Pahat Johor
  • memang jauh gila sebab aku takde sedara mara langsung kat sana.
  • course Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Teknologi Maklumat
  • 3.5 years and sama di atas, aku boleh transfer credit juga
  • fees: RM 13,695.50 dan SANGAT murah sebab subsidy kerajaan

3. Kolej Poly-Tech Mara, Cheras Kuala Lumpur
  • adik aku duk kolej ni. and KL? mmg dah biasa sgt dgn KL
  • course BSc (Hons) in Business Information Technology with International Business 3+0 in Collaboration with Conventry University, UK
  • nama course memang la panjang gila tapi sama course dengan yang aku pernah amek masa HND dulu. 3 years but aku bleh transfer credit jadi 2 years je
  • fees: around RM 54,000.00 something sebab 1 sem 9,000 something

4. Universiti Tenaga Nasional, Bangi Selangor
  • Bangi? ummm Uniten ni ok la aku tahu la jugak kan area sana
  • course Bsc (Hons) in Information Technology (Information System)
  • 3 years jugak and aku kena register ahad ni.
  • fees: around RM55,000++ kot macam uni lain kata atas ni sebab aku tak dapat surat. dia call suruh datang bawak duet pendaftaran je. cess.

sekarang korang dengar situasi aku. aku ni kalau apply PTPTN ke MARA loan ke. semua aku dapat half je pun. tak dapat FULL. maka? mana yang patut aku masuk? kalau UTP hanya ada PTPTN loan. sebab mereka dah takde scholar atau loan dengan petronas lagi dah. yayasan pun tak dapat aku buat loan. kalau UTHM murah la sikit kan? tapi...kos dia plak tak best sebab lari terus dari kos aku yang dulu. KPTM? aku leh apply loan MARA half tapi yang ni memang aku confirm 2 years. Uni lain tu aku tak confirm lagi leh transfer credit. hahahaha. sebab yang KPTM ni course yang sama macam aku amek masa HND dulu. UNITEN? saja masuk dalam list. aku tak pergi punya sebab ahad ni dah daftar. arghhh DILEMA tau tak! =p

*korang ingat dapat banyak2 offer best ke? buat aku lagi pening tahu tak!!!

You Might Also Like

33 comments

  1. syira aku rase ko masuk la UTHM tu..
    tapi nape ko tak mnta scholarship dari petronas?

    ReplyDelete
  2. err, mmg pening ouh nk pilih.. tp kn, kalau I, I amik koleh Polytech tu kot.. mhl sikit laa.. tp bila U ckp leh transfer credit tuh, mst yuran dia makin kurang kn?

    ReplyDelete
  3. huh memang dilema.. sebab antara minat dan duit :)

    aku pun tak boleh nak cakap sebab aku memang minat yang uthm tu hahaha sebab memang kos aku sekarang

    harap2 ko diberikan petunjuk yang mana terbaik :)

    ReplyDelete
  4. uthm lari dari kos ko yg dlu??sama je la..beza sket2 jek...IT gak..bukan kos lain pon..
    liar liar.haha

    ReplyDelete
  5. Kalo ko rasa family ko boleh support, better pilih yg offer kos yg paling ko minat.. saket weh blajar mende yg xminat...

    ReplyDelete
  6. uthm la , jmpa sy di btu pahat ! hee ;)
    fara pearce~

    ReplyDelete
  7. uthm la , jmpa sy di btu pahat ! hee ;)
    fara pearce~

    ReplyDelete
  8. ummu; there's no loan/scholar anymore if u got offer from UTP. managemnt dah lain

    tmukmkd; yerp..mcm SE kan??

    feez; yes u right

    sue; please read the subject structer in the web bfore u comment here

    nyetok; thats wht im thnking about

    fara; hahahaha i knw u at uthm right nw dear :(

    ReplyDelete
  9. okay..macam ni..kau pilih kos mana yang kau minat..yang kau rasa boleh pergi jauh..tapi ingat jugak career prospect yang ada kalau kau carry on dengan course tu. lagi satu, duit bukanlah halangan kalau kau minat...make sure kau excel 1st sem, then boleh mintak JPA..sebab polisi JPA start tahun ni nak sponsor budak dalam negara je..so, go for UTP..kalau kau excel, bukan jpa je yang nak sponsor..petronas pun tak keberatan nak ikat kau..

    ReplyDelete
  10. well, bagi oranglah..
    sis patot listkan ikot apa yg sis nak dulu..
    mean apa yg sis paling nak.
    hati berat kat mane..
    bab loan tu, try jelah apply.
    even dapat half.
    maybe parents sis leh tlg sket2kan..
    kate gaji ayah terlebih.
    haha.
    yang paling penting istikharah!.
    good luck k..
    :D

    ReplyDelete
  11. pde pndpt minie lh,sis ptot plih ap yg sis mnt..coz kalo stdy bnd yg kte x mnt,nti x stdy btul2..hari 2 minie ad bce kt harian metro,PTPTN loan,kalo sis dpt class pertme,sis x yah byar da,,loan tu akn ditkar jdi biasiswa..sis bt lt kptsn yg terbek utk sis..gud luck yea..;)

    ReplyDelete
  12. kire bersyukur lah dpt u tue,dr xdpt ape2 ..huhuhu

    ReplyDelete
  13. hello :)
    wow ~
    1st congrats coz dpt tawaran ni :)

    sume uni yang yu dapat ni hebat2 belake .
    tp depends kt yu .
    mane course yang paling yu minat .
    tentang duit , itu boley carik kan syg ?

    n one more thing .
    yu kne pilih uni dimane sijil yang paling laku sekarang .
    n course yang senang yu dpt keje after belajar .
    tuh yang plg penting .

    ehmm .
    better yu dcuss nan ur lec mybe .
    yang lebih arif tentang ipta/ipts ni .
    oke x ?
    chill k babes ;)

    ReplyDelete
  14. tp ko still basic IT.bukan x tau langsung..pe la..

    alah..masuk je kptm..kate teringin.ahaks

    ReplyDelete
  15. khairul; thanks u help me a lot :P

    ann; hahahahha sis pilih UTP kot

    minie; i try my best dear

    apiih; hehhehehe

    lassie; wow! that was a very long comment my dear. thnks 4 ur advice

    sue; bungek kamu. hahahha. UTP :)

    ReplyDelete
  16. bestnya IT course... aku suggest kalau nak amik loan amik MARA loan lah.

    mana-mana U pun boleh dik.. kalau blajar rajin.. pointer bagus.. semua org boleh terima keja.

    saya dulu KUiTTHO.

    ReplyDelete
  17. klu tya pndpt rasanya yg husien onn tu sbb klu kuar konfem dah ada keje..tp yg kat bangi tu pon cam ok gak kan..tahniah..byk tul pilihan..mast susah nak pilih ni..

    ReplyDelete
  18. anwar; i think i will go to UTP. :)

    puput; hahahaha dah decide. UTP la kot. kahkahkah ade kot lg

    ReplyDelete
  19. aku ade cadangan ko ko syira.. kawin jek sng cite hahah

    amik jelah kat johor tu.. takyah nak amik private2.. tp yg pntg tak kisah mane ko msk kuar nnt sume same jek.. tp kalo plan nak msk govern better amik IPTA.. swasta ade dip pun dah gaji ribu2..

    any way good luck for this.. HND || KPMB alway di hati wlupun Open University cube rampas tahta tu LOL

    ReplyDelete
  20. mizi; HAHAHHAHAHA "swasta ade dip pun dah gaji ribu2.." ---> tu kau la kan? hakhakhak bila nak belanja????


    ala...aku pon slalu gi OU tapi one utama la. hahaha OUM belum masuk. best belajar?

    ReplyDelete
  21. Salam,
    Tak pernah dapat tawaran masuk U,so x leh bagi idea maaf....Syukur dik ko berpeluang.Semoga dapat membuat keputusan yang tepat.

    Cheers.

    ReplyDelete
  22. mmg la , PT sekarang if pointer 3.7 bru bayar half . bukan tapayah bayar lgsung .
    if KPTM MARA 3.5 dah anugrah dekan and ta payah bayar yuan pgajian . tu yg special nya , dari segi career , of cos UTP lagi baik .. sbb peluang kerja byk .. and die lebih kurg mcm MARA la gak tp UTP diberi sponsor petronas .. tp if da ramai sgt mane ade petronas nak sponsor , lagi belambak2 kot student malaysia kat lua negara tu tak dpt scholarship petronas . UTHM murah . hee tp PT . ha
    ape ape pun .. gud luck .
    finance student '10

    ReplyDelete
  23. anon;

    about the PTPTN, bukan sebab pointer ye syg... tp sebab salary my parents. thts y dapat half. 70k - 250k a year akan dapat half je. same goes to MARA loan as well. :)

    yes, MARA loan if pointer tinggi will cut cost sikit :)

    bout the UTP. skrg ni sapa2 masuk UTP TAKKAN ADA scholar/loan yg ditawarkan lg. new management :)

    UTHM i boleh apply MARA not PTPTN only.

    skrg ni managemnet UTP; hanya loan dari JPA, PTPTN or IOI group je boleh. lain tak bole. that's new mgtmnt

    ReplyDelete
  24. Salam,

    so dah tau ke nk pilih yg mana?? kengkawan pun dh ramai bg pendapat tu :)

    ReplyDelete
  25. kak yanmie;

    HAHHAHAAHHAA.. akak takmau bg pendapat?

    :P

    UTP kot kak. akak rasa?

    ReplyDelete
  26. amik yang mana minat lah.
    jauh pun tak pe sebab boleh dapat pengalaman hidup.
    pastikan amik yang minat dan memang course kita.
    kalau lari dari cabang susah sikit.
    boleh excell if cabang kita and bayar separuh je.
    -na'dz

    ReplyDelete
  27. I suggest UTHM! Better pay...I yang dekat UPM ni pun dah berkira-kira cmane nak bayar loan balik...Uniten ok gak tpi selidik dulu yuran dia...

    ReplyDelete
  28. saye IT students dr UTHM...
    dh decide ker?
    ([email protected])

    ReplyDelete
  29. ok semua...dah decide...masuk UTP

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S