fenomena dan peristiwa astronomi Mei 2010

7:40 am




hah! setiap bulan memang ku update pasal ni. mencerap bintang bulan adalah hobi ku. terima kasih la kat adik jazlan sebab selalu bagi info ni pada semua.

Bulan Mei 2010...apa jadi? ada lagi ke meteor shower?
mari kita lihat tarikh-tarikh penting:



6hb - Bulan fasa last quarter
7hb - Bulan berkedudukan apogee
8hb - Meteor eta aquariids
14hb - New Moon
20hb - Bulan berkedudukan perigee
21hb - Bulan fasa first quarter
28hb - Bulan Penuh
28hb - Istiwa Kaabah


macam biasa, yang paling ku tunggu adalah meteor eta aquariids. marilah kita melepak di atas rumput carpet di halaman rumah sambil melihat hujan meteor. ku pernah lihat dua kali dan haruslah ku lihat lagi. meteor eta aquariids akan menghujani kalian 30 meteor dlm masa sejam dan meteor akan bermula pada jam 1.44 am dan akan memuncak pada jam 3.58 am dan akan berakhir pada jam 4.40 am.

apa beza apogee dan perigee? yang follow ku di twitter selalu lihat ku tweet, bulan berkedudukan perigee kan? apogee adalah jarak paling jauh dengan bumi. dan perigee adalah paling dekat. sebab tu la korang akan lihat bulan macam lebih besar dan bercahaya dari kebiasaanya.

istiwa kaabah? menurut info dari blog adik jazlan itu, istiwa kaabah terjadi apabila matahari berada tepat2 di atas kaabah. fenomena ni berlaku setiap thn pada 28 mei pada jam 5.16pm dan 16 julai pada jam 5.28pm. pacakkan kayu dan tentukan arah kiblat mu!







Photobucket

Hidup Untuk Memberi

You Might Also Like

5 comments

  1. boleh tgk tak bulan 10 ape jadi. kekekekekeke

    ReplyDelete
  2. time kasih.. nnt nak tngk lah.. hehehe.. :P

    ReplyDelete
  3. Hoi! aku tengah mandi ni, jangan skodeng skodeng. :P

    ReplyDelete
  4. woooo!!!!hobi yang sangat2 menarik...ne la taw bole jumpe ufo time teropong tu...

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S