Gambar Fenomena Gerhana Bulan Penuh

10:04 pm



bukan dari kamera saya tapi dari kamera Kayrel Anuar


semua sudah sedia maklum, malam tadi, 16 Jun 2011 di antara jam 1.00 – 7.00 am telah berlakunya fenomena Gerhana Bulan Penuh yang turut boleh dilihat dengan jelas di Malaysia. kita flashback dulu apa yang terjadi di negara lain sebelum Gerhana Bulan Penuh ini berlaku:

Gempa bumi di Haiti
Gempa bumi di Christhurch, New Zealand
Gempa Bumi di Sulawesi, Indonesia
Gempa Bumi di Sumatera, Indonesia


saya pasti, ramai yang menunggu setia sang bulan malam tadi. saya? tidak bangun dan tidur sangat awal kerana saya demam, dan ada kelas pagi ni (tu pun lambat bangun sebab tak larat). maka, gerhana ska cinta dalam mimpi je. tapi ada rakan-rakan di UTP yang update blog pasal gerhana semalam, dan lihat sendiri fenomena Gerhana Bulan Penuh dari UTP. jum kita lihat?



Pinjam gambar ye saudara Nasrullah? credit disitu. Menurut kata ahli Bahagian Falak, Kompleks Falak Al-Khawarizmi, dijangkakan pada tahun ini (2011) akan berlaku dua kali fenomena gerhana bulan penuh ini. Dan fenomena ini seterusnya akan berlaku pada bulan December. Fenomena gerhana bulan penuh ini melalui beberapa fasa ketika gerhana tersebut boleh dilihat di beberapa lokasi di Malaysia. Gerhana bulan hanya akan berlaku ketika bulan purnama. Ketika itu bulan berada bersetentangan dengan bumi dan terlindung daripada matahari. Ini bermakna bulan akan memasuki bayang bumi dan menghilang. Gerhana bulan penuh berlaku apabila bulan memasuki kawasan bayang umbra bumi. berapa ramai yang solat sunat kusuf pagi tadi? 

p/s: siapa lihat keunikan google doodle hari ini?

You Might Also Like

12 comments

  1. Ikutkan nak tengok juga semalam,ada juga live streamung pasal gerhana bulan ni

    ReplyDelete
  2. waahhh.. x sempat nak tgok.. da tido .. haha

    ReplyDelete
  3. baik. saia sedang jeles sekarang!
    #okthbai

    ReplyDelete
  4. wazy; sama la kite hehehe

    jackie; alasan. kau mmg dr mula kata taknak tgk

    gem; mana kamera hebat2 kamu? hahahahah sape suh tak pi tgk

    ReplyDelete
  5. yg pukul 4.29 tu cantik. subhanallah

    ReplyDelete
  6. tengok kat google aje lah.. xD

    Entri terkini: Contest Peace No War Muna

    ReplyDelete
  7. tengok dalam gamba je.
    kui3.
    ;D

    ReplyDelete
  8. tak tahu pulak ada gerhana. haha

    ReplyDelete
  9. malam terpaksa tidur pukul 12 lebih, dah ngantuk sngt + nk bngun awal. Niat di hati nk tgk sblm subuh, apakan daya, cari bulan x jumpa sebab hujan. tgk life streaming jer.

    ReplyDelete

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S