468x60

.

Backpacking Trip: Bohol, Philippines (Day 2)

Monday, April 04, 2016



Bersambung entry hari pertama di Cebu, Philippines, hari kedua kami ke Bohol! Aktiviti paling tak sabar nak pergi. So sebab kami stay kat Cebu City, pepagi dah bangun nak ke Terminal 1 Jetty. From Tropical Hostel to Terminal 1 Jetty, kami naik white cab, Php68. Bahagi 3 dalam Php23 seorang je la. Perjalanan hanya ambil masa selama 5 hingga 10 minit je dari Tropical Hostel. 


 

Ocean Jet ferry from Cebu - Tagbilran, Php600 (return ticket). Kitorang ambil open air bahgian atas ferry jimat sikit la. tak payah lah nak aircond bagai pepagi buta. Terminal fee Php25. Tagbilaran departure at Gate 8. Let's go to Bohol! . Err tapi jangan eksaited sangat. Ni nak pesan, dinasihatkan datang awal satu jam ke terminal ni untuk lebih selamat. We missed 6am boat because subuh pun pukul berapa dah. Sampai before 6am tapi kena walk sikit to counter, then masa beli tiket ambil masa untuk orang tu key-in nama yang panjang dan unfamiliar macam kita ni haha! Nama penuh saya je da 24 huruf dia taip slow-slow. Then nak masuk naik ferry kena check, beratur bayar terminal fee, beratur nak checkin ticket, scan bag bla bla ok semua ambil masa ok! Take note.


 

 We rent a car + driver for day trip at Bohol. This is William, our driver. Thanks to kawan saya Wirdah bagi contact beliau dua hari sebelum datang ke Cebu haha!. Driver + Car + Fuel Php2,000. Bahagi lah tiga orang dalam Php670 seorang . Bila kira balik if naik public pun sama je kos beramai-ramai. So baik share 1 share je satu kereta kan? Jimat masa juga. Haha! . If you guys nak rent car with a driver just call William 09294812550 or email Ramil - [email protected] 

 

 Our first destination in Bohol is Tarsier Sanctuary Park under Philippines Tarsier Foundation Inc. Entrance fee is Php60. Dalam ni boleh jalan jalan dalam hutan tengok Tarsier in their natural habitat. Ada satu lagi tempat boleh tengok Tarsier nama Tarsier Conservation Area tapi yang tu diorang transfer dari natural habitat and ke sana dah mcm dlm zoo so tak berapa natural la 😂. We took only 30mins from seaport to here. Tarsier or the scientific name is Tarsiidae are measures only about 85 to 160 mm (3.35 to 6.30 inch) in height, making it one of the smallest primates. Tarsier sangat sensitif dengan bunyi so sometimes bila diorang stress diorang suicide. Kitorang bisik bisik pun telinga dia bergerak-gerak. Gila saiko kan dengar bunyik pun boleh stress sampai nak bunuh diri. 

  


So from Tarsier tu pulak, kitorang terus nak ke Chocolate Hill tapi lalu Man Made Forest dulu. It's a 2km mahogany forest. William said, "happy face!"... Terus jadi macam ni gambar. Haha! Jalanraya ni busy memanjang laluan bas, kereta, motor semua. And kitorang dah macam apa pose 1 gambar, snap..lari tepi jalan. Lepas tu lari balik ke tengah jalan, ulang balik amek gambar. Ingat senang ke nak ambil gambar kat sini? mencabar betul. Haha! 

 

So finally kami sampai jugak Chocolate Hills Adventure Park (CHAP) at Carmen, after 1 hour journey. . Entrance fee is Php60, Bike Zipline Php450. Tapi.... Malakas ulan ngayon! Hujan lebattt! Nampak tak kabus je belakang tu? Ha lepas tu kitorang spent two hours lepak je situ with other CHAP's staff and we teach em how to speak Malay, they teach us how to speak Tagalog. Lepas tu cari ayat yang sinonim. Haha! 


Masa sampai CHAP, ada beberapa package diorang sediakan. Sangat banyak! But we choose to do Bike Zipline je. Then the CHAP crew akan minta kita timbang berat sebab if more than 100 kg tak boleh Bike Zipline. And no hand held gadgets allowed. Only hand strap/chest strap/head strap dibenarkan. So jangan gatal la nak bawak selfie stick plak atas tu! Muka macam ready nak pegi Bike Zipline tapi bila sesudah pegi mendaki ke atas.. Cuak gila. After waiting for two hours untuk heavy rain tu stop, finally we made it! Okayh masa ni tak kelakar betul saya dah paddle half way, budak tu menjerit "maaaammmm stop maammm! Wait I come" . Lepas tu ada abam meniti atas tali besi halus tu (tapi dia pakai gears and sangkut badan dia la kat tali atas) and tarik my bike dari belakang. Tak kelakar okayh macam pertunjukkan sarkas dah atas tu. 


 Lepas tu baru diminta untuk paddle semula macam biasa, and ada record video sebab pakai SJCam kat glove strap. Tapi malas nak nak upload sebab saya dah mencarut apa entah. Experience memang best tapi kalau dah tengah hujan renyai-renyai, hiking dalam hujan, angin kuat gila on top of the hill, kayuh basikal atas udara and tali halus rasa macam onggile jugak la. Pedaling a modified bicycle on a 225 meter-long cable wire suspended 150 feet above the ground weyh! But hell yeah, I made it! Photo untuk Bike Zipline, Php100.

 
 So after Chocolate Hill Park, we went to Butterfly Park. Entrance fee is Php45, and there will be a tour guide yang akan bawa jalan jalan dalam tu and explain everything. Oh that is caterpillar kat tapak tangan tu! Tapi tu lah baru lepas hujan, tak banyak butterfly berminat untuk terbang-terbang. sobs. Masa ni William ajak pergi tengok ular tedung pun dah malas dah.

 


 After butterfly park, we went to The Blood Compact Shrine Monument. Its a blood compact between Sikatuna and Legaspi. Kat sini monument je lah. lepas tu boleh lah ambil gambar semua. On the way to seaport tu William bawak jalan tengok gereja-gereja lama dan banyak bangunan runtuh kesan gempa bumi teruk dua tahun lepas kat situ.

 

 Ini diaaaaaaaaaaaaaaa.... Durian Ice-Cream yang sedap gilaaaaaa kat Bohol. Wajib try. Php50 at The Buzz Cafe. William cakap sebelum balik memang wajib try aiskrim ni, uniknya kon aiskrim tu macam keropok. Masa ni sempat jugak singgah beli souveniers dari Bohol iaitu the famous Peanut Fingers & Peanut Kisses, total dalam Php184 jugak lah haha!

 

Thanks to William Doloritos bawak kami jalan-jalan at Bohol. If you guys need to rent a car with driver for only Php2000 for all and great service, text him! +63929481 2550. Lepas balik ke seaport tu, bayar terminal fee Php20 seorang untuk balik, then sampai Cebu Terminal, naik taxi ke hostel Php72 tapi bahagi 3 orang dalam Php24 je.


Day 2 - Bohol, Philippines


Taxi ke Terminal 1 Jetty: Php68/3 = Php23
Ferry (return ticket): Php600
Terminal fee Cebu: Php25
Rent Car + Guide Bohol: Php2000/3 = Php670
Tarsier: Php60
Bike Zipline: Php60 + Php450 + Php100 = Php610
Butterfly Park: Php45 
Aiskrim: Php50 
Souveniers: Php184
Terminal Fee Bohol: Php20 
Taxi ke Hostel: Php72/3 = Php24

Current Total: RM 355.00 + Php 975.01 + Php 2,311





0 comments:

 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates