468x60

.

Backpacking Trip: Oslob, Philippines (Day 3)

Monday, April 04, 2016


Maka, hari kedua dah ke Bohol Day Trip, hari ketiga kami buat Day Trip ke Oslob! hahhhh nampak tak gambar whale shark ternganga kelaparan yang saya ambik guna SjCam kat atas ni? ya, kalau dah ke Oslob tu konpem lah misi utama ialah nak berjumpa dengan whale shark. swim swim swim together~ Jom kita jelajah bersama. cewahh penat jugak taip entry ke Philippines ni.



My morning start dengan naik bas jam 4:15am. Thank god we arrived early at South Bus Terminal because dalam Internet cakap first bus 4:30am sekali dia pi gerak awal, haha! . White taxi from Tropical Hostel to South Bus Terminal, Php75/3 = Php25 seorang. 10mins je from hostel. Ceres Liner to Oslob, Php165. Aircond bus with free wifi! Perjalanan mengambil masa empat jam. Lama pun tak sedar sangat lah sebab ada wifi kan haha!



Finally we arrived at Oslob Whale Shark Watching! Entrance fees Php100 . kalau nak duduk atas boat je, Php500. Kalau snorkeling Php1000, diving php1500. Ceres Liner akan stop betul-betul depan Oslob Whale Shark Watching ni. No worries. Lepas dah daftar nama, sign borang apa semua, ada changing room untuk korang tukar baju mandi. Then ada briefing sikit, lepas tu ada jeep akan bawak ke tempat nak tengok whale shark ni. Lepas tu naik boat, and ke laut lah kita! Kalau nak sewa pulak swimming fin, tambah lagi Php100. Then boleh la beramas mesra bersama whale shark yang secara berjemaah tengah makan plankton. Masa diberi hanya 30minit. Do not touch the whale shark, and can swim paling dekat pun around 4-5meter distance. yang tengah period tak boleh masuk dalam ni okayh? Whale shark sensitif f=bau darah nanti korang kena attack susah pulak. 

Video Whale Shark: klik sini



Tumalog Falls! From Oslob Whale Shark Watching, we took habal habal to Tumalog Falls. Around 5-10mins sampai kat kawasan parking Tumalog and then boleh choose nak naik habal habal or walk. Kami nak jimat kos so kami walk je about 500m macam tu. Azab jugak la kecuraman bukit tu. Takde entrance fees. Masuk je free. Kos habal-habal return beach - tumalog - beach Php120. Kami return to beach sebab sana ada shower and changing room. Cantik ya ampun Tumalog Falls ni. Biru je air tapi cetek dan kecik je. sejukkk gila. and air falls pun kurang tapi still cantik lah. kalau bernasib baik, ada pelangi kadang-kadang haha! 


Ni la padahnya kalut sangat packing malam tadi, entah macam mana lupa bawak shawl spare. Kain colorful pario ni biasa orang beli ikat kat pinggang cover bikini.Saya buat jd shawl. Haha! Php230 pulak tu. Plan to go to Osmeana Peak but seems everyone dah penat, so balik Cebu City. Sedikit sedioh lah sebab dah terbiasa backpack solo, memang takkan balik awal la sampai tengah malam. tapiu memandangkan ni backpack trip beramai-ramai kena lah fikit orang lain. hmmmm. Then kami naik lah Ceres Liner non-aircond from Oslob to Cebu, Php148. Taxi dari terminal ke hostel pulak Php86/3 = Php24 seorang.




Dan disebab kan terlalu awal sangat balik hostel, saya pulak jenis bukan suka relaxing waktu travel, saya ke Persimmons kat sebelah dan makan caramel ice-cream  kat 7E baru Php20 je! Tapi terbeli jugak cikedis lah green tea latte la total habis kat 7E tu php152 lah jugak. haha!

Balik petang tu, lepak balkoni borak dengan kawan-kawan satu hostel dari negara lain sambil menikmati sunset Cebu. maka berakhirlah hari  yang bosan itu. malam pun lepak balkoni lagi layan borak dengan kawan-kawan baru.



Day 3 - Oslob, Philippines


Taxi ke South Bus Terminal: Php75/3 = Php25
Ceres Liner to Oslob: Php165
Whale Shark: Php100+Php100+Php1000 = Php1200
Habal-habal to Tumalog Falls = Php120
Shawl: Php230
Ceres Liner to Cebu: Php148
Taxi to hostel: Php86/3 = Php24
Shopping 7E: Php152 


Current Total: RM 355.00 + Php 975.01 + Php 2,311 + Php 2,064





0 comments:

 
Design Downloaded from Free Blogger Templates | Free Website Templates