Backpacking Trip: Cebu, Philippines (Day 4)

11:10 pm




Magandang umaga sa inyong lahat. Hah teka la saya cakap apa tu haha! Beautiful sunrise in Cebu City that morning around 5:30am. But its too cloudy. Masa ni termenung je tak tahu nak buat apa pagi tu. Selepas berjalan-jalan di Oslob, dan berenang dengan whale shark semua hari ketiga yang konon macam penat sangat tu, hari keempat pagi tu semua travelmate masih tak bangun tidur dari hari ketiga sebelum tu. Saya punya bosan plan nak ke island hopping dah last-last blur sanbat pagi tu saya ke kedai dobi kat sebelah je hantar baju basah hari ketiga tu. Tiga kilogram dalam Php 84, tapi tak cukup tiga kilo pun haha! berat sebab basah je lebih. Lepas tu jalan-jalan ke 7E Persimmons lagi, spent Php89 pulak beli jajan and aiskrim.


 

Dah tengah hari kawan-kawan baru bangun. hurmmmmmm another boring day at Cebu I guess. so just plan buat City Tour hari keempat ni. Dari Tropical Hostel terus naik white cab ke Fort San Pedro, Php90 / 3 = Php30 seorang.

 


Fuete de San Pedro is military defense structure in Cebu built by the Spanish under the command of Miguel López de Legazpi, first governer of the Captaincy General of the Philippines. Ala-ala Kota A Famosa kat Melaka lah ceritanya.  Entrance fee is Php30, but if you are student with valid ID (local & foreign), the fee is Php20 only.  Tapi, student below 25 years old je la hahahahaha! Dalam ni macam museum jugak lah belajar history semua. besar jugak lah tempat ni.

  



Masa ni jalan-jalan depends on maps dalam Swarm apps je haha! Dari San Pedro, tanya local situ semua, jumpa la Basilica, Colon St, City Hall, Magellan Cross, all monumens and museum. Semua dekat-dekat je sebenarnya. Basilica Minore Del Santo Niño Catholic Church is the minor basilica in Cebu City that was founded in 1565. It is the oldest Roman Catholic church established in the country and the Holy See calls it the "Mother and Head of all Churches in the Philippines". Kat area sini jugak jumpa pak polis borak-borak la kejap lepas tu dia suggest ke Colon St. Ramai muslim katanya.

 

Masa kat Colon St terus macam woahhhh ramainya pakai tudung kat sini. Betul la polis tu cakap tadi ramai muslim. Tapi kat sini macam pekan lama je. banyak jual barang-barang keperluan harian je. Boleh la layan suasana. sebelum balik ke hostel petang tu, singgah kejap kat kedai Island Souvenier. Tapi bukan nak shopping lah sebab mahal gilaaaaa. Nak ambil gambar depan sign I Love Cebu ni je. souveniers beli jugak petang tu tapi tepi-tepi jalan je lagi murah. Shopping punya shopping habis Php255 jugak lah. Not bad lah magnet 6 ketul pun dah Php100. 

Balik ke hostel petang tu, tahan taxi lagi. Php81/3 = Php 27 seorang then they want to rest again. Saya pulak mereput lah di balkoni berkenalan dengan kawan-kawan dari Dubai, dan Jepun. sekali sekala borak dengan budak kaunter haha!

I promise, entry on day 5 at Philippines going to be awesome! aktiviti paling gila penah saya buat selain Bike Zipline dan Whale Shark tu. stay tune!

Day 4 - Cebu, Philippines


Dobi: Php84
Shopping 7E: Php89
Taxi to San Pedro: Php90/3 = Php30
Entrance fee San Pedro: Php30
Souvenier: Php255
Taxi to hostel: Php81/3 = Php27



Current Total: RM 355.00 + Php 975.01 + Php 2,311 + Php 2,064 + Php 515


You Might Also Like

0 comments

drop your comment here!

Like us on Facebook

F O L L O W E R S